Navaljni / Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER/)
11/04/2024 u 16:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Memoari Alekseja Navaljnog izlaze na jesen, istovremeno u više zemalja

Prije nego što je umro u zatvoru, ruski opozicionar i jedan od najvećih kritičara predsjednika Vladimira Putina, Aleksej Navaljni napisao je memoare, koji će izaći iz štampe na jesen.

U knjizi, Navaljni priča svoju priču, opisujući svoj život, kako je postao opozicioni lider, a pominje i pokušaje njegovog ubistva, piše Njujork tajms.

Tokom godina koje su dovele do njegove srmti u ruskom zatvoru, Navaljni je pisao memoare o svom životu i radu kao prodemokratskog aktiviste.

Naziva „Patriota“, njegovi memoari će biti objavljeni u SAD 22. oktobra, a u prvom izdanju izaći će pola miliona primjeraka, i istovremeno će se pojaviti u više zemalja.

Navaljnom Drezdenska nagrada za mir

Navaljni je preživio nekoliko pokušaja ruskih vlasti da ga ućutkaju, ugrožavajući ga fizički, hapšenjima i zatvaranjem u zabačeni zatvor na Arktiku, gdje je u februaru i umro u 48. godini.

Navaljni je kompletne memoare sam napisao, diktirajući neke djelove, a njegova supruga Julija Navaljna je radila na njihovom redigovanju, zajedno sa izdavačem kako bi rukopis bio završen.

Pokojni ruski opozicionar na memoarima je počeo da radi 2020, nakon što preživio umalo fatalno trovanje nervnim agensom novičokom, napad iza kojeg, prema uvjerenju zapadnih obavještajnih službi, stoji Kremlj.

U knjizi se može čitati i o detinjstvu Navaljnog, o tome kako je postao politički aktivista, o njegovom braku i proodici, političkoj karijeri kao opozicionog lidera, kao i pokušajima ugrožavanja njegovog života i njegovih bližnjih, prema izdavaču.

Veći dio memoara napisao je dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja.

Putin o Navaljnom: Trebalo je da bude razmjenjen pod uslovom da se nikad ne vrati u Rusiju

U februaru 2021. vratio se u Rusiju, iako je znao da će biti uhapšen ili ponovo napadnut.

Uhapšen je na aerodromu, a kasnije optužen za prevaru i malverzacije u procesu za koji su međunarodni posmatrači zaključili da je, takođe, bio politički motivisan. U avgustu 2023, optužen je i za ekstremizam, i osuđen na 19-godišnju kaznu zatvora. Surovo postupanje prema njemu u strogim ruskim zatvorima podrazumijevao je nedostatak medicinske njege i mnogo dana provedenih u samici.

(VIDEO) Navaljni sahranjen u Moskvi uz velike mjere obezbjeđenja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:17