Oštećeni su moćni bombarderi / - SCREENSHOT: TWITTER
05/12/2022 u 12:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Misteriozne eksplozije u ruskim vazdušnim bazama; Oštećeni moćni bombarderi

Rano jutros dogodila se eksplozija u vazdušnoj bazi Endžels-2 u ruskoj regiji Saratov, u kojoj se nalaze bombarderi Tu-95 koji su učestvovali u napadima krstarećim projektilima na Ukrajinu

Misteriozne eksplozije dogodile su se danas u dvije ruske vazdušne baze daleko od prve linije fronta, što povećava mogućnost da je Kijev pronašao način da gađa ruske bombardere dugog dometa koji se koriste u napadima na ukrajinsku infrastrukturu, piše Gardijan.

Izvještaji ruskih medija i snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da se danas rano ujutro dogodila eksplozija u vazdušnoj bazi Endžels-2 u ruskoj regiji Saratov, u kojoj se nalaze bombarderi Tu-95 koji su učestvovali u napadima krstarećim projektilima na Ukrajinu.

Još jedna eksplozija dogodila se u vojnoj vazdušnoj bazi u blizini grada Rјazanja, manje od 250 milja od Moskve. Troje je poginulo, a petoro je ranjeno nakon eksplozije kamiona s gorivom, izvijestili su ruski državni mediji. Ta baza također ima bombardere dugog dometa Tu-95 i Tu-22M.

Uzrok dviju eksplozija nije potvrđen. Prema prvim informacijama poginulo je troje, a ozlijeđeno je još devet osoba.

Ali "Baza", ruska medijska kuća s izvorima u sigurnosnim službama, izvijestila je da je ruska baza u Engelsu napadnuta streljivom koje je gađalo pistu zračne baze. Astra, još jedan neovisni ruski medij, tvrdi da su dva bombardera Tu-95, koja mogu nositi nuklearno oružje, oštećena u eksploziji. Niti jedan nije naveo izvor svojih informacija.

Kremlj je rekao da je Vladimir Putin obaviješten o incidentima. Lokalne vlasti u regiji Saratov rekle su da sigurnosne službe istražuju izvještaje o eksploziji u vazdušnoj bazi Endžels.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:28