/ PHOTO BY DAVID VON DIEMAR ON UNSPLASH
24/11/2023 u 21:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mladić osumnjičen da je ubio bivšu djevojku

Sumnja se da je Tureta bivšu djevojku ubio u naletu bijesa nakon što je prekinula s njim, te zbog ljubomore jer je trebala diplomirati prije njega

Nakon potrage koja je trajala sedam dana uhapšen je Filipo Tureta, 22-godišnji student strojarstva iz Italije. Tureta je osumnjičen za ubistvo svoje 22-godišnje bivše djevojke Đulie Keketin, koja je trebala diplomirati biohemijsko inženjerstvo. Uhapšen je u nedjelju u Njemačkoj u banji Bad Durenberg u blizini Lajpciga, dan nakon što je tijelo djevojke pronađeno s brojnim ranama od noža na vratu i glavi blizu jezera Barkis u sjeveroistočnoj italijanskoj regiji Furlaniji.

Sumnja se da je Tureta bivšu djevojku ubio u naletu bijesa nakon što je prekinula s njim, te zbog ljubomore jer je trebala diplomirati prije njega, prenose mediji. Pronađen je na temelju međunarodne potjernice koju je izdala venecijanska policija, a uskoro se očekuje njegovo izručenje, navode agencije.

Velika potraga za dvoje 22-godišnjaka, čiji je nestanak prijavljen prije osam dana, stigla je kraju. Mlada studentkinja tako je postala čak 103. žrtva femicida samo od početka ove godine u Italiji, koja ima ogroman problem s nasiljem nad ženama, prenose Nezavisne.

Čelnica Demokratske stranke Eli Šlein pozvala je premijerku Đorđu Meloni da zajedno rade na donošenju zakona po tom pitanju. Pozvala je na veću predanost muškaraca, a ne samo žena, i upozorila na porast toksične patrijarhalne kulture kao razlog povećanja stope femicida.

Italija inače već ima zakon protiv femicida pod nazivom "Code Red", ali njegova primjena nije potpuna i zahtjeva poboljšanja te se vode pregovori o njegovu jačanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:15