Međunarodni monetarni fond / SHUTTERSTOCK
11/04/2023 u 18:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MMF upozorava: Eskalacija sukoba u Ukrajini prijeti novim talasom energetske krize u Evropi

Iako je opasnost od gasne krize u Evropi u zimu 2022-23. godine izbjegnuta zahvaljujući uvozu tečnog prirodnog gasa, smanjenju potražnje i blagoj zimi, ostaju rizici od značajnog rasta cijena u budućnosti, navodi se u izvještaju MMF-a

Eskalacija sukoba u Ukrajini mogla bi da izazove novi talas energetske krize u Evropi i poveća rizike po prehrambenu sigurnost u zemljama sa niskim prihodima, navodi se u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- Eskalacija ruskih vojnih dejstava u Ukrajini, koja traju već drugu godinu, može da izazove novu energetsku krizu u Evropi i da pojača prijetnju po prehrambenu sigurnost u zemljama sa niskim prihodima - navodi se u izvještaju organizacije.

Kako se dodaje, iako je opasnost od gasne krize u Evropi u zimu 2022-23. godine izbjegnuta zahvaljujući uvozu tečnog prirodnog gasa, smanjenju potražnje i blagoj zimi, ostaju rizici od značajnog rasta cijena u budućnosti.

Eksperti MMF-a takođe navode da će mogući rast cena hrane, ukoliko se ne produži prehrambeni sporazum, izvršiti dodatni priti sak na uvoznike hrane.

Zaključuje se da bi rast cena goriva i hrane mogao da izazove nove društvene nemire.

„Prehrambeni sporazum“, koji su 22. jula prošle godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, prehrambenih proizvoda i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući Odesu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 06:38