Moldavija, izbori, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
20/10/2024 u 22:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Moldavija ne želi u EU: Maja Sandu vodi na predsjedničkim izborima, drugi krug 3. novembra

Na referendumu o članstvu u EU, na osnovu 23 odsto prebrojanih glasova, 57 odsto građana Moldavije izjasnilo se da ne želi da njihova zemlja postane članica Evropske unije.

Od raspada Sovjetskog Saveza, Moldavija je gravitirala između prozapadnih i proruskih uticaja, ali je tokom svog mandata Sandu ubrzala nastojanja da se zemlja udalji od Moskve, usljed njenog rata u susjednoj Ukrajini.

U Moldaviji se čekaju rezultati predsjedničkih izbora i referenduma o EU

Istovremeno, na osnovu 14 odsto prebrojanih glasova na predsjedničkim izborima koji su danas održani u Moldaviji, aktuelna prozapadna predsjednica Maja Sandu osvojila je 34 odsto glasova, dok je njen glavni rival, bivši tužilac Aleksandar Stolianoglo, iza kojeg stoji tradicionalno proruska Partija socijalista, osvojio 30 procenata podrške birača, navedeno je na sajtu Centralne izborne komisije.

Prvi rezultati ukazuju na to da će pobjednik na predsjedničkim izborima biti poznat u drugom krugu 3. novembra, prenose agencije.

Na predsjedničkim izborima učestvovalo je 11 kandidata.

Što se referenduma o evropskim integracijama tiče, odnosno o tome da put ka EU bude uvršten u Ustav Moldavije, za sada su u vođstvu protivnici te opcije.

 

 


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. oktobar 2024 22:53