Vol strit žurnal, Ilustracija / Shutterstock
26/01/2024 u 10:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moskovski sud produžio pritvor američkom novinaru Vol strit žurnala

Period pritvora Evanu Gerškoviču biće produžen za dva mjeseca, do 30. marta, saopštio je sud putem objave na Telegramu

Sud u Moskvi odbio je žalbu novinara Vol strit žurnala Evana Gerškoviča da mu se 26. januara ukine pritvor zbog optužbi za špijunažu.

- Period pritvora Evanu Gerškoviču biće produžen za dva mjeseca, do 30. marta - saopštio je sud putem objave na Telegramu.

Sudsko ročište je održano iza zatvorenih vrata zbog, kako je sud nazvao, "povjerljive" prirode slučaja.

Gerškovič je stavljen u pritvor u martu 2023. dok je bio na službenom putovanju u ruskom gradu Jekaterinburgu. Smješten je u istražni pritvor u moskovskom zatvoru Lefortovo, ozloglašenoj ustanovi koja datira još iz carskih vremena. Smatra se simbolom sovjetske represije i mjestom gdje Rusija drži najviše osumnjičenih za slučajeve špijunaže.

On je prvi američki novinar uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata i prijeti mu kazna do 20 godina zatvora ako bude osuđen. On i Vol strit žurnal žestoko poriču optužbe.

Njegovo hapšenje u gradu Jekaterinburgu uznemirilo je novinare u Rusiji, jer vlasti nisu navele koje su dokaze prikupile da potkrijepe optužbe za špijunažu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u vrijeme hapšenja novinara u martu da je pokrenula slučaj špijunaže protiv Gerškoviča zbog prikupljanja, kako je rekla, državne tajne o vojno-industrijskom kompleksu u gradu Jekaterinburgu na Uralu.

Kremlj je saopštio da je Gerškovič špijunirao "pod okriljem" novinarstva.

Gerškovič je izvještavao o Rusiji više od pet godina u vrijeme hapšenja. Tečno govori ruski i sin je emigranata koji su napustili Sovjetski Savez i otišli u Sjedinjene Američke Države tokom Hladnog rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:51