ILUSTRACIJA / - FOTO: UNSPLASH
17/06/2024 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Muslimanski hodočasnici završavaju ovogodišnji Hadžiluk

Muslimanski hodočasnici su danas drugi dan u Mini, nedaleko od grada Meke u Saudijskoj Arabiji, ritualno kamenovali stubove koji predstavljaju đavola.

Posljednji dani hadža se poklapa sa muslimanskim praznikom Kurban-bajramom. Treće kamenovanje je u utorak, prije oproštajnog "tavafa" - kruženja oko Kabe (Ćabe) - crne kamene kocke u Meki, prenose agenciјe.

Po saudijskim zvaničnicima više od 1,83 miliona muslimana obavilo je godišnji Hadž, a prošle godine ih je bilo više od 1,84 miliona.

Obredi su po velikoj vrućini, do 49 stepeni Celzijusa, objavila je saudijska metrološka služba.

Više od 2.760 hodočasnika pretrpjelo je sunčani udar samo u nedjelju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Jordan je u nedjelju saopštio da je 14 jordanskih hodočasnika umrlo od toplotnog udara.

Hadž je jedno od najvećih vjerskih okupljanja u svijetu i jedan je od pet stubova islama. Svi muslimani su obavezni da obave petodnevni hadž barem jednom u životu ako su fizički i finansijski sposobni za to.

Počeo godišnji hadžiluk u Meki: Vjernici poručili da se mole za stanovnike Gaze

Kada se hadž završi, od muškaraca se očekuje da u znak obnove obriju glave, a od žena da ošišaju pramen kose.

Većina se poslije hodočašća u Meki ide u 340 kilometara udaljenu Medinu radi molitve na ​​grobu proroka Muhameda. Ta grobnica u prorokovoj džamiji, jedno je od tri najsvetija mjesta islama, zajedno s Velikom džamijom u Meki i džamijom Al Aksa u Jerusalimu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 15:45