Vojni ugovor Indije / - EPA
05/07/2024 u 09:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Najveći vojni ugovor u svijetu: Stiže ogromno naoružanje

Francuski proizvođač vojnih i komercijalnih aviona Dassault Aviation, koji, između ostalog, proizvodi i borbene avione Rafale 4+ generacije, namjerava da kupi zemljište u blizini međunarodnog aerodroma Jevar u Indiji.

Na tom zemljištu  bi otvorio objekat za održavanje, popravku i remont višenamjenskog Mirage 2000. borbenog aviona i Rafala.

To znači da bi budući avioni koje bi indijsko vazduhoplovstvo moglo naručiti iz Francuske, o čemu se dugo spekulisalo, mogli da se proizvode lokalno, piše The Economic Times.

Naime, vlada Emanuela Makrona i Dassault Aviation obavezali su se na proizvodnju lovaca Rafala u Indiji u okviru inicijative ‘Make in India‘.

Pored toga, proizvođač motora Safran SA planira da otvori pogon motora Rafal u Hajderabadu, za koji se očekuje da počne sa radom 2025. godine.

Indija, koja je već nabavila 36 Rafala C i B po ceni od 7,87 milijardi eura, namuerava da nabavi još 114 višenamuenskih borbenih aviona, ali je uslov da dobavljači budu spremni da otvore proizvodne pogone u Indiji. Ovo se radi u cilju jačanja kapaciteta za proizvodnju odbrane Indije i veće nezavisnosti u pogledu nabavke novih duelova i održavanja aviona.

Pretpostavlja se da će novi posao za nabavku višenamjenskih borbenih aviona biti vrijedan oko 20 milijardi dolara, što ga svrstava među najveće vojne ugovore u svijetu.

Među avionima koji su do sada pominjani kao potencijalni izbori su Dassaultov Rafale, Boeingov Super Hornet F/A-18, SAAB-ov JAS 39 Gripen E/F, Lockheed Martinov F-21 (zapravo F-16 prilagođen Indiji) i Eurofighter Tiphoon.

Ranije se pominjao i MiG-35, ali s obzirom na izuzetno mali broj proizvedenih aviona i trenutne globalne okolnosti (rat u Ukrajini) u kojima Moskva mora prvo da brine o sopstvenom vazduhoplovstvu, to se čini malo vjerovatnim.

Treba dodati i da indijska mornarica pregovara o cijeni za 26 aviona Rafal M za "opremanje" svog nosača aviona INS Vikrant.

Indija već ima depoe za održavanje, popravku i obuku simulatora za Rafale u vazduhoplovnoj bazi Ambala.

U svakom slučaju, ovo bi bila nova u nizu velikih porudžbina za Dassault, kao i druge povezane kompanije koje rade na proizvodnji Rafala.

Prva inostrana porudžbina stigla je iz Egipta, za 24 primjerka, a krajem prošle decenije i početkom 2020-ih tržište se otvorilo Francuzima.

Dassault Rafale su naručili Katar (36 aviona), Indija (pomenutih 36 aviona), Grčka (12 korišćenih iz "kataloga" francuskog ratnog vazduhoplovstva i 12 novih), Hrvatska (12 polovnih), Ujedinjeni Arapski Emirati (80 novih na standardu F4), Indonezija (42 nova) i Egipat dali su drugu porudžbinu za još 30 aviona, koje su im Francuzi rado ponudili uz pozajmicu.

Prije nekoliko mjeseci u medijima se pojavilo da Grčka želi da naruči još najmanje 10 modela, Irak (14 primeraka) se takođe pominje kao potencijalni kupac poslednjih godina, a šuškalo se da bi Saudijska Arabija mogla da naruči najmanje 54 modela, iako se čini da promijena njemačke politike u vezi sa uslovima izvoza Eurofightera (oni u početku nisu bili skloni da prodaju nove modele Rijadu) čini taj posao dugoročnim.

Ne treba zaboraviti da Katar ima opciju da naruči još 36 Rafala, a vredi napomenuti da Srbija razmatra kupovinu 12 novih standardnih aviona F4.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 20:00