Vasilij Nebenzja / - TWITTER
20/11/2023 u 21:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nebenzja: Zapad nema za siromašne, ali ima za isporuke oružja u zone sukoba

On je dodao da razvijene zemlje ne ispunjavaju svoje obaveze da pomognu Globalnom jugu u razvoju

Realizacija jednog od glavnih zadataka ciljeva u oblasti održivog razvoja UN – iskorjenjivanje siromaštva – usporena je zbog destruktivnih akcija zapadnih zemalja, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

- Realizacija glavnog zadatka sa dnevnog reda, iskorjenjivanja siromaštva, stagnira. Osim posledica pandemije, to je uslovljeno ozbiljnim makroekonomskim pogrešnim procjenama Zapada, sve većoj politizaciji međunarodnog razvoja od strane velikih zemalja, između ostalog i time što kolektivni Zapad nastavlja sa praksom prinudnih nezakonitih mjera koje nanose štetu dobrobiti običnih građana u najugroženijim zemljama i koje vode podjeli svjetske trgovine i ograničenog pristupa investicijama i tehnologijama - rekao je Nebenzja na otvorenoj debati u SB UN na temu „Promovisanje održivog mira kroz zajednički razvoj“.

On je dodao da razvijene zemlje ne ispunjavaju svoje obaveze da pomognu Globalnom jugu u razvoju, ali zato „sa spremnošću povećavaju isporuke naoružanja u zone sukoba, a profit od toga dobijaju zapadne kompanije oružja“.

- Pritom, razvojna pomoć zapadnih donatora često je praćena njihovim miješanjem u unutrašnja pitanja zemalja u razvoju u vidu zahtjeva da se sprovedu odgovarajuće socijalno-ekonomske ili čak političke promjene - ocijenio je Nebenzja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 07:36