/ UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS - UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS
15/04/2023 u 17:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nema mira u Sudanu: Paravojska pokušava da preotme vlast od vojske

U saopštenju paravojne grupe, koja pokušava da izvede puč, navodi se da su zauzeli aerodrome u sjevernom gradu Merove i u El-Obeidu na zapadu,

Snage za brzu podršku, najveća sudanska paravojna grupa, objavila je da je preuzela kontrolu nad predsjedničkom palatom, rezidencijom zapovjednika vojske i međunarodnim aerodromom u Kartumu, a u pokušaju puča izbili su sukobi s vojskom. Najmanje troje civila ubijeno je u sukobima vojske i paravojnih snaga, saopštili su zdravstveni izvori.

U saopštenju paravojne grupe, koja pokušava da izvede puč, navodi se da su zauzeli aerodrome u sjevernom gradu Merove i u El-Obeidu na zapadu, prenosi N1.

Pucnjava se mogla čuti u nekoliko djelova Kartuma, a svjedoci kažu da su vidjeli pucnjavu i u susjednim gradovima.

Novinar Rojtersa navodi da je video topove i oklopna vozila po ulicama, kao i da je čuo pucnje iz teškog naoružanja u blizini sjedišta vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku.

Vojska je navela da su Snage za brzu podršku pokušale da napadnu vojsku na nekoliko mjesta, što je izazvalo strah od sukoba širokih razmjera. Snage za brzu podršku, koje prema analitičarima imaju oko 100 hiljada pripadnika, pak kažu da je njih napala vojska.

Borbe se vode i oko sjedišta sudanske državne televizije.

Duži sukob između Snaga za brzu podršku i vojske mogao bi da prouzrokuje širi sukob u zemlji već pogođenoj ekonomskom katastrofom i rasplamsavanjem plemenskog nasilja.

Ko su Snage za brzu podršku?

Ranije su Snage za brzu podršku, koje predvodi bivši vođa milicije u Darfuru general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, objavile da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja. Hemedti je nazvao zapovjednika vojske generala Abdela Fataha al-Burhana kriminalcem i optužio vojsku za izvođenje puča, u intervjuu uživo u subotu za Al Džaziru.

Snage za brzu podršku su zajedno s vojskom srušile s vlasti dugogodišnjeg autokrata Omara Al Bašira 2019. Hemedti je zamjenik predsjednika Suverenog vijeća, na čijem je čelu general Abdel Fatah Al-Burhan od 2019.

Neprijateljstva su uslijedila posle višednevnih napetosti između vojske i Snaga za brzu podršku, i mogla bi da potkopaju dugotrajne napore za uspostavljanjem civilne vlasti u Sudanu. Izgleda da je najproblematičnije pitanje neuspjelog sporazuma kako u vladine trupe integrisati Snage za brzu podršku, koje se uglavnom sastoje od bivših policajaca.

U pozadini je borba za vlast koja djeli najviše lidere, generala Burhanea i njegovog zamjenika Mohameda Hamdanea Dagloa, poznatog kao Hemedti, šefa FSR-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 00:00