Benjamin Netanijahu / EPA
07/02/2024 u 20:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Netanijahu odbacio zahtjeve Hamasa za prekid vatre: Obećava borbu do "apsolutne pobjede"

Izraelski premijer je ponovio svoj zavjet da će uništiti ekstremistički palestinski pokret, rekavši da za Izrael ne postoji alternativa osim da dovede do kolapsa Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu u sredu je odbacio zahteve ekstremističke grupe Hamasa za prekid vatre i obećao da će izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze trajati dok ne postigne "apsolutnu pobjedu".

Netanijahu je to rekao ubrzo pošto se sastao s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji je posjetio region u nadi da će postići sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, kojeg su SAD i Evropska unija proglasili za terorističku organizaciju.

Izraelski premijer je ponovio svoj zavjet da će uništiti ekstremistički palestinski pokret, rekavši da za Izrael ne postoji alternativa osim da dovede do kolapsa Hamasa.

- Dan poslije je dan posle Hamasa. Cijelog Hamasa - rekao je on na konferenciji za novinare, insistirajući da je potpuna pobjeda protiv Hamasa jedino rješenje za rat u Gazi.

- Na putu smo ka apsolutnoj pobjedi - rekao je Netanijahu i dodao da će operacija trajati mjesecima, a ne godinama. "Drugog rješenja nema".

Hamas je predložio prekid vatre u Gazi na četiri i po mjeseca, tokom kojeg bi svi taoci bili oslobođeni, Izrael povukao svoje trupe iz Pojasa Gaze i bio postignut dogovor o okončanju rata.

Netanijahu je odbacio svaki dogovor kojim bi Hamasu imao punu ili djelimičnu kontrolu nad Pojasom Gazom. On je takođe rekao da je Izrael "jedina sila" koja može da garantuje bezbjednost na duži rok.

Takođe je pozvao da se zamijeni agencija UN za palestinske izbeglice UNRWA, pošto je Izrael ranije objavio podatke da su njeni zaposleni učestvovali u napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra kojim je počeo rat u Pojasu Gaze.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Rojters da Netanijahuove izjave pokazuju da on namjerava da nastavi sukob na Bliskom istoku.

- Netanijahuove izjave su oblik političkog kočoperenja, što ukazuje na njegovu namjeru da nastavi sukob u regionu - rekao je Abu Zuhri, dodajući da je Hamas spreman za sve opcije.

Blinken bi trebalo da održi konferenciju za novinare kasnije tokom dana.

Blinken se sastao se s izraelskim liderima nakon što je Hamas izložio plan u tri faze koji bi trebalo da traje četiri i po mjeseca, u odgovoru na predlog SAD, Izraela, Katara i Egipata. Svi taoci bi bili oslobođeni u zamjenu za stotine Palestinaca koje je zatvorio Izrael, uključujući istaknute militante, i okončanje rata.

Predlogom bi zapravo Hamas ostao na vlasti u Pojasu Gaze i omogućio mu da obnovi svoje vojne kapacitete, što je scenario koji su izraelski lideri odlučno odbacili. Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je da su zahtjevi ekstremističke palestinske grupe "malo pretjerani", ali da će se pregovori nastaviti.

- Intenzivno proučavamo to, kao što i, znam, vlada Izraela - rekao je Blinken poslije sastanka s izraelskim predsjednikom Isakom Hercogom.

- Puno je posla koji treba da se uradi, ali smo veoma fokusirani na to da uradimo taj posao, i nadamo se da ćemo moći da nastavimo sa oslobađanjem talaca koje je prekinuto - dodao je državni sekretar SAD.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:36