Benjamin Netanjahu / - Arhiva
26/02/2024 u 08:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Netanjahu: Ofanziva na Rafu bi mogla da bude donekle odložena

Netanjahu je u nedjelju potvrdio za Si-Bi-Es da su razgovori o višenedjeljnom prekidu vatre i puštanju talaca u toku, ne iznoseći više detalja

Izraelska vojna ofanziva na južni palestinski grad Rafu mogla bi da bude "donekle odložena" ukoliko se postigne dogovor o višenedjeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu dodajući da bi apsolutna pobjeda nad Hamasom mogla da se ostvari nekoliko nedjelja nakon što ofanziva počne.

Netanjahu je u nedjelju potvrdio za Si-Bi-Es da su razgovori o višenedjeljnom prekidu vatre i puštanju talaca u toku, ne iznoseći više detalja.

Razgovori o privremenom primirju nastavili su se u nedjelju na nivou specijalnih predstavnika svih strana, prenijela je egipatska državna televizija Al Kahera, citirajući egipatskog zvaničnika koji je rekao da će se razgovori nastaviti u Kairu.

U postizanju dogovora učestvuju Egipat, Katar i SAD, a prisutni su i predstavnici Izraela.

Netanjahu je rekao da će ove nedjelje predložiti ratnom kabinetu da odobri operativne planove, koji uključuju evakuaciju palestinskih civila na drugu lokaciju u Pojasu Gaze iz Rafe, navodi AP.

-Kada počne operacija, intenzivna faza borbi potrajaće nedjeljama, a ne mjesecima. A ukoliko ne budemo imali dogovor, to ćemo učiniti svakako- rekao je on za Si-Bi-Es i naglasio da je šest preostalih Hamasovih bataljona skoncentrisano u Rafi.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven rekao je za En-Bi-Si da predsjednik Džozef Bajden nije obaviješten o planovima za Rafu.

-Vjerujemo da ova operacija ne treba da počne dok ili ukoliko ne vidimo plan kako će da se zaštite civili- rekao je Saliven.

(UŽIVO) Poginulo 35 Palestinaca, dok traju pregovori glad u Gazi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:32