/ - PEXELS-IGOR-HARITANOVICH-1695052
11/08/2021 u 08:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Незапамћене суше и мразеви у Бразилу оштетили комплетан род кафе

У овом тренутку ниjе могуће прогнозирати колика ће штета бити по овогодишњи род

Незапамћене суше у последњих 20 година, а потом и наjгори мразеви у претходних неколико децениjа у Бразилу, као и нови, рекордно високи трошкови превоза, у свијету су већ довели до рапидног поскупљења кафе, а преливање цијене несумњиво треба очекивати и код нас, тврде произвођачи.

Бразил jе заслужан за 30 одсто укупног свјетског извоза кафе. А, управо се у овоj земљи не памте веће природне непогоде и штете коjе су по род кафе направиле климатске промјене. Размјере штете jош се утврђуjу, али у подручjима у коjима стабла кафе нису преживјела, требаће и по седам година за потпуни опоравак производње, тврде познаваоци.

Након екстремних суша у Бразилу у првоj половини године, коjе су смањиле принос и повећале цијене кафе на свјетскоj берзи током прошле недјеље, мраз jе захватио кључне бразилске региjе са кафом и додатно смањио принос, што jе довело до новог експлозивног скока берзи, на коjима се цијена кафе у само пар дана дуплирала.

image
- PEXELS-KEVIN-MENAJANG-982612

У бразилском удружењу произвођача кафе Abic процјењуjу да су цијене пржене кафе у Бразилу скочиле око 80 одсто од децембра до краjа jула. На америчком тржишту, цијена арабике, практично се удвостручила у задњих 12 мјесеци.

- Индустриjа кафе управо се налази пред великим изазовом, jер се догодило нешто што нико ниjе могао да предвиди: мраз у Бразилу jе оштетио комплетан род кафе. У овом тренутку ниjе могуће прогнозирати колика ће штета бити по овогодишњи род. Забиљежене су наjниже температуре jош од 1994. године и слике коjе долазе из Бразила су поражаваjуће и нимало не охрабруjу. Свјетска берза jе одмах одреаговала и дошло jе до новог раста цијена - рекао jе за "Блиц бизнис" Синиша Даничић, генерални директор компаниjе Strauss Adriatic.

Осим климатских проена очигледне су и последице кризе коjа jе задесила ову индустриjу и мањка радника услед пандемиjе, а свему овоме треба додати и логистичке проблеме у снабдијевању кафом због недостатка бродова и контеjнера, што додатно поскупљуjе транспорт и доноси кашњења кафе на дестинациjе. Дакле, цјеновне корекциjе представљаjу неминовност, jер jе поскупљење условљено великим фактора, па и растом цијена амбалажног материjала, коjи jе такође у овом моменту евидентан. Из свега тога произилази да нас у малопродаjи очекуjу више цијене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 13:03