/ - FOTO: EPA
30/01/2023 u 09:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka u Južnoj Americi u potrazi za litijumom

Šolc je Kinu direktno nazvao "njemačkim suparnikom na globalnom tržištu robe

 Njemački kancelar Olaf Šolc nada se da će njegov put u Južnu Ameriku pomoći Berlinu da osigura dodatne zalihe litijuma potrebne njemačkim automobilskim divovima za baterije za električne automobile.

Šolc želi veći udio litijuma za najveću evropsku ekonomiju, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem, prenosi SEEbiz. Dio njemačke strategije je da se bazira veći dio proizvodnog procesa lokalno u Čileu i da se pomogne da ekstrakcija i prerada budu manje štetni za okolinu.

Njemačka Vlada namjerava da ponudi Čileu sporazum koji bi bio unosniji od onog koji imaju s Kinom, rekao je izvor. Čile je drugi najveći svjetski dobavljač litija, iza Australije, a velik dio proizvodnje odlazi u Kinu. Njemačka i Argentina potpisale su u subotu u Buenos Airesu memorandum o razumijevanju s namjerom da se Berlinu omogući pristup bogatim izvorima litijuma.

Nakon sastanka s argentinskim predsjednikom Albertom Fernandezom, Scholz je rekao da je protiv "politike koja služi samo interesima zemlje koja želi sama da prerađuje robu".

Šolc je Kinu direktno nazvao "njemačkim suparnikom na globalnom tržištu robe".

Ima zemalja koje misle da sve sirovine dolaze iz Kine, ali to nije istina. Mnoge sirovine dolaze, primjera radi, iz Argentine i Čilea, šalju se u Kinu gdje se prerađuju i prodaju.

"Ne može li se prerada tih materijala, koja otvara hiljadu radnih mjesta, preseliti u zemlje iz kojih ti materijali dolaze”, upitao je Šolc.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:20