/ - PHOTO BY NATIONAL CANCER INSTITUTE ON UNSPLASH
14/01/2022 u 17:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка: Вакцину којој је истекао рок примило 2.000 људи

Досадашња искуства упућују на то да упркос краткотрајном истеку рока вакцине постоји заштита

У два града у Њемачкој недавно је двије хиљаде особа примило вакцину, којој је истекао рок трајања, јављају агенције преносе медији.

У Центру за вакцинисање у Инголстадту почетком јануара дате су дозе цјепива BioNTech којем је управо истекао рок трајања, а исто се догодило и у Еберсбергу, преноси "пословни.хр".

Власти Горње Баварске су објавиле како је 4. и 5. јануара случајно примијењено цјепиво којем је дан раније истекао рок трајања, објавио је портал "Фениx".

Вакцину је примила 201 особа, а уз сличан инцидент у Центру за вакцинацију Еберсберг, ово је једини случај у Горњој Баварској гдје је дато цјепиво чији је рок употребе био незнатно прекорачен.

Сличан случај из Еберсберга постао је познат у уторак. Према подацима тамошњег центра, цјепивом којем је истекао рок 31. децембра од 4. до 6. јануара вакцинисано је око 1.800 људи. И ту је Центар искључио штету по здравље или накнадне посљедице.

Досадашња искуства упућују на то да упркос краткотрајном истеку рока вакцине постоји заштита.

За провјеру обољелима се нуди бесплатна крвна претрага за одређивање антитијела, а по потреби ће се поновно вакцинисати, саопштили су из надлежног центра за вакцинацију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:41