Емануел Макрон / - SHUTTERSTOCK
19/06/2022 u 23:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Њемци тврде: Крај Макронове ере

За владајућу партију резултат је толико болан у детаљима да се стиче утисак да је „макронизам”, који нико није умио да правилно дефинише, већ после пет година зрео за депонију историје - пише у тексту "Welt"-а

Предсjедник Емануел Макрон доживљава тежак пораз на парламентарним изборима у Француској – његов партијски савез не постиже апсолутну већину. Међу многим губитницима, „Национално окупљање“ Марин Ле Пен прави је побједник ових избора."

Овако је своју анализу француских парламентарних избора започео њемачки лист "Welt". 

У тексту се наводи да је предсjедник Емануел Макрон доживио је тежак пораз на парламентарним изборима у Француској. Такоđе наводе да међу многим губитницима, „Национално окупљање“ (РН) Марин Ле Пен је прави побjедник ових избора. Са 89 мандата, према првим пројекцијама од изборне вечери, десетоструко је повећао број посланика.

- За владајућу партију резултат је толико болан у детаљима да се стиче утисак да је „макронизам”, који нико није умио да правилно дефинише, већ после пет година зрео за депонију историје - пише у тексту "Welt"-а.

Француски већински изборни систем, тврди "Welt", хваљен због тога што је барем створио јасне услове и стабилне владе, доводи до вишеструких блокада у Француској: систем са два табора постао је тротрећински парламент, чије фракције једва да су у стању да формирају коалиције једна са другом.

- Конзервативци на овим изборима имају бољи учинак него што се очекивало са 78 мјеста након катастрофалног резултата њихове предсједничке кандидаткиње Валери Пекрес и стога ће играти улогу творца краља. Јер Макрон, који је тек ушао у историју својим реизбором, сада мора мукотрпно да тражи већину – скоро као шеф мањинске владе. Са релативном већином коју је освојио Макронов партијски савез „Ансамбл“, он мора да убједи конзервативце да формирају коалицију. - стоји у тексту.

Лист у својој анализи тврди да се не може искључити могућност да ће конзервативци формирати коалицију само ако буду могли да предложе шефа владе. У сваком случају, Макронов центарски савез се помјера даље удесно. 

- Изборни резултат личи на диплому за пету републику, чија правила више не могу да служе политичким потребама измјењеног друштва. Политички посматрачи предвиђају хаотично законодавство. - закључује њемачки "Welt"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 00:02