Medicinska oprema, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
09/01/2023 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njujork: Više hiljada medicinskih sestara u štrajku

Ponašanje bolnica prema ovim sestrama je dokaz da su bile isprazne njihove laskave riječi upućene herojima tokom pandemije", rekao je predsjednik Sindikata medicinskih sestara države Njujork Mario Silento

Više hiljada medicinskih sestara dvije bolnice u Njujorku stupilo je danas u štrajk zbog zastoja u razgovorima oko ugovora u radu zbog plata i stepena zapošljavanja.

U saopštenju Sindikata medicinskih sestara države Njujork navodi se da u štrajku učestvuje više od 7.000 medicinskih sestara iz bolničkog centra "Montefijore" u Bronksu i bolnice "Maunt Sinaj" na Menhetnu.

"Medicinske sestre su posvećeni profesionalci koji pružavaju kvalitetnu uslugu pacijentu pod nezamislivim uslovima. Ponašanje bolnica prema ovim sestrama je dokaz da su bile isprazne njihove laskave riječi upućene herojima tokom pandemije", rekao je predsjednik Sindikata medicinskih sestara države Njujork Mario Silento.

Bolnice su u odvojenim saopštenjima objavile da su ponudili povećanje plate od 19,1 odsto. Bolnički centar "Montefijore" saopštio je da su posvećeni otvaranju više od 170 radnih mjesta za nedicinske sestre.

Od početka pregovora o radnim ugovorima prije četiri mjeseca, sindikat nije uspio da postigne sporazume ili da dobije nove ugovore za medicinske sestre u sedam ostalih bolnica u gradu Njujorku.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams izjavio je da on i njegovo osoblje pažljivo prate situaciju i da je gradski sistem zdravstvene zaštite spreman da prevaziđe sve izazove proizašle iz obustave rada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 17:11