Donald Tusk / - EPA-EFE/ SHUTTERSTOCK
12/12/2023 u 14:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi premijer Poljske poručio: Tražim punu mobilizaciju slobodnog svijeta

Glasno i odlučno ćemo tražiti punu mobilizaciju slobodnog svijeta, zapadnog svijeta, da pomogne Ukrajini u ovom ratu, rekao je Tusk u parlamentu, predstavljajući planove svoje vlade

Novoimenovani poljski premijer Donald Tusk danas je rekao da će njegova zemlja zatražiti punu mobilizaciju Zapada za pomoć Ukrajini te da će Poljska ponovo vratiti lidersku poziciju u Evropi i biti snažan dio NATO-a.

Poljski parlament podržao je danas Tuska za premijera, okončavši osam godina vladavine nacionalista i otvorivši put za poboljšanje odnosa s Evropskom unijom, prenosi Index.hr.

"Odlučno ćemo tražiti punu mobilizaciju slobodnog svijeta"

Poljskoj su zamrznute desetine milijardi eura iz evropskih fondova zbog spora s Briselom oko demokratskih standarda, ali Tusk, bivši predsjednik Evropskog vijeća, obećava da će popraviti odnose i deblokirati novac. Za Tuska je glasalo 248 zastupnika, a 201 je bio protiv da on bude novi premijer.

- Glasno i odlučno ćemo tražiti punu mobilizaciju slobodnog svijeta, zapadnog svijeta, da pomogne Ukrajini u ovom ratu, rekao je Tusk u parlamentu, predstavljajući planove svoje vlade. Dodao je da će istočna granica Poljske biti sigurna.

"Vratićemo milijarde dolara"

Takođe je rekao da će Poljska biti vjeran saveznik SAD-a te će ponovo zauzeti lidersku poziciju u EU, istaknuvši, međutim, da će se usprotiviti promjenama evropskih ugovora koje bi Poljsku dovele u nepovoljan položaj.

- Bilo kakvi pokušaji promjene ugovora protivno našim interesima ne dolaze u obzir. (...) Niko me u Evropskoj uniji ne može izigrati, odlučno je poručio. Osvrnuvši se na zamrznuta sredstva u EU zbog spora bivše vlade i Brisela oko vladavine prava, Tusk je rekao da će ove sedmice iz Brisela "vratiti milijarde dolara".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:18