Izraelski napad na Iran / - MREžA X
04/10/2024 u 10:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Obavljeni satelitski snimci izraelske vazdušne baze koju je gađao Iran, 32 projektila pogodila metu

Balističke rakete koje je ispalio Iran oštetile su dijelove vojne baze koja u svom centralnom i istočnom dijelu smješta napredne izraelske borbene avione F-35, potvrđuju satelitske snimke.

Snimke koje je snimila kompanija Planet Labs PBC pokazale su štetu na dva hangara na vojnoj bazi Nevatim u regiji Negev. Dok je jedan hangar potpuno uništen, drugi susjedni hangar je djelomično pogođen.

Najmanje dva kratera su nastala usled udara raketa na bazi tokom noći 1. oktobra. Verificirani snimci napada pokazuju paljbu raketa koje su pale na i oko vojne baze.

Satelitske snimke ne pokazuju štetu na avionima stacioniranim na bazi. Međutim, moguće je da su jedan ili dva aviona oštećeni ako su se nalazili u hangarima u trenutku raketnog udara.

Nakon napada, Izraelske odbrambene snage (IDF) priznale su da su njihove vojne baze pogođene, ali su negirale bilo kakvu štetu na borbenim avionima, drugim letjelicama, dronovima, municiji ili kritičnoj infrastrukturi.

U saopštenju, IDF je naveo da su rakete oštetile "kancelarijske zgrade i druge održavane prostore" na bazama. Napade je opisao kao "neefikasne".

Evropska agencija preporučiila aviokompanijama da izbegavaju iranski vazdušni prostor

U roku od nekoliko sati nakon iranskih raketnih napada, Izrael je izveo vazdušne napade na južni dio Gaze, ubivši najmanje 32 osobe. Prema izvještajima američkih medija, Sjedinjene Američke Države su pružile Izraelu obavještajne podatke o predstojećim iranskim raketnim napadima.

Ova unaprijed dobijena obavještajna informacija mogla je potaknuti IDF da preduzme mjere kako bi zaštitio svoje ključne vojne resurse, uključujući slanje aviona u vazduh i izvan opasnosti.

Nakon napada, mnogi su na društvenim mrežama tvrdili da je najmanje 20 borbenih aviona F-35 pete generacije oštećeno ili uništeno.

U utorak naveče, Iran je ispalio oko 180 balističkih raketa, uključujući svoje hipersonične rakete srednjeg dometa "Fattah-2", na nekoliko gradova širom Izraela.

Dok je Izrael obećao da će se osvetiti Iranu, Teheran je upozorio na daljnju eskalaciju ako bude napadnut.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 10:41