Džo Bajden / - EPA
29/09/2023 u 09:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Održan prvi pretres u istrazi o opozivu Bajdena: U fokusu biznis njegovog sina

U središtu istrage su navodi da je Bajden, kao potpredjsednik, vršio pritisak na Ukrajinu da otpusti najvišeg tužioca jer je istraživao kompaniju u čijem je upravnom odboru bio njegov sin Hanter

Predstavnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima održao je u četvrtak prvo saslušanje u istrazi o opozivu demokratskog predsednika Džoa Bajdena, manje od tri dana prije nego što će se vlada delimično zatvoriti ukoliko ne bude postignut dogovor dvije stranke o budžetu.

Republikanci, koji vode istragu o opozivu Bajdena, iznijeli su detalje stranih isplata članovima njegove porodice, ali nisu iznijeli dokaze da je američki predsjednik imao ličnu korist od toga, piše Glas Amerike.

Na početku pretresa, republikanci su tvrdili da je predsjednik Bajden lagao o poslovima članova porodice u inostranstvu i da nije preduzeo korake da ih ogradi od svojih službenih dužnosti dok je bio potpredsjednik između 2009. i 2017. godine.

Amerikanci zahtevaju odgovornost za kulturu korupcije, poručio je predsedavajući Odbora za nadzor vlade Džejms Komer.

Demokrate i nekoliko nezavisnih svjedoka saopštili su da nema dokaza da je Bajden primao novac iz inostranstva dok je bio potpredsjednik.

- Da republikanci imaju pušku koja se dimi ili čak pištolj za vodu koji kaplje, predstavili bi ga danas. Ali nemaju ništa - rekao je demokrata Džejmi Raskin.

Svjedoci na pretresu, profesor Univerziteta Džordž Vašington Džonatan Tarli i forenzički računovođa Brus Dubinski, rekli su da odbor ima dovoljno dokaza da pokrene istragu o opozivu, ali ne i da opravda podizanje optužnice.

Još jedan profesor prava, Majkl Gerhart za Univerziteta Severne Karoline, rekao je da nije čuo kredibilne dokaze da se opravda istraga i upozorio odbor da ga motiviše politika.

Četvrti svjedok, bivša zvaničnica Sekretarijata za pravosuđe Ajlin O‘Konor rekla je da je sekretarijat bio suviše blag tokom vođenja istrage o Hanteru Bajdenu, Bajdenovom sinu, protiv kojeg je podignuta optužnica za posjedovanje oružja.

Republikanci navode da su Bajden i njegova porodica lično profitirali od politike koju je vodio kao potpredsjednik tokom administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame između 2009. i 2017. U odvojenoj tački, oni takođe navode da se Sekretarijat za pravosuđe miješao u poresku istragu Hantera Bajdena.

Bijela kuća saopštila je da je istraga neutemeljena i vođena politikom uoči predsjedničkih izbora 2024, kada će se Bajden vjerovatno još jednom suočiti sa republikancem Donaldom Trampom, kome predstoje četiri suđenja.

Nejasno je da li bi republikanci u Predstavničkom domu, gdje imaju tijesnu većinu od 221-212, sakupili dovoljno glasova na kraju istrage da zaista podrže opoziv. Ali čak i da to glasanje uspje, malo je vjerovatno da bi Senat, gdje demokrate imaju većinu od 51-49, glasao za smjenu Bajdena sa funkcije.

U središtu istrage su navodi da je Bajden, kao potpredjsednik, vršio pritisak na Ukrajinu da otpusti najvišeg tužioca jer je istraživao Burizmu, kompaniju u čijem je upravnom odboru bio njegov sin Hanter.

Brojni američki i strani zvaničnici rekli su da Bajden sprovodi zvaničnu politiku borbe protiv korupcije u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 08:44