/ UNSPLASH, ILUSTRACIJA
09/11/2021 u 11:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Охрабрујући резултати истраживања лијекова против короне

Ради се о таблетама које се узимају орално чим се појаве први симптоми ковида да би се избјегли тежи облици болести, а тиме и болничко лијечење

Што ако једноставна таблета може помоћи у изљечењу од ковида? Амерички фармаколошки гиганти Мерк и Фајзер недавно су објавили охрабрујуће резултате испитивања својих оралних лијекова за ту пандемијску болест, преноси N1.

Ради се о таблетама које се узимају орално чим се појаве први симптоми ковида да би се избјегли тежи облици болести, а тиме и болничко лијечење. За таквом врстом лијечења трага се откако је почела ова глобална здравствена криза.

Након вишемјесечних истраживања Мерк и Фајзер објавили су да су стигли до циља. Мерк је почетком септембра објавио да за своју таблету молнупиравир тражи допуштење за употребу у САД-у, а Фајзер је исто учинио прошле недјеље за свој паxловид.

У оба случаја ријеч је о антивиралним лијековима који дјелују тако што смањују могућност реплицирања вируса, чиме се успорава развој болести.

Обје компаније тврде да клиничка испитивања показују да коришћење лијекова значајно смањује ризик од хоспитализације. Компаније тврде да молнупиравир ризик смањује 50 одсто, а паxловид за 89 одсто, мада се стопе учинковитости не би требале изравно упоређивати због другачијих протокола за провјеру испитивања.

Антидепресив који је већ доступан јавности, флувоксамин, такође је показао охрабрујуће резултате у спрјечавању озбиљних облика болести, показала је студија бразилских научника објављена у у Ланцету.

Зашто су важне?

Ако се корист таблета потврди, биће то велик корак напријед у борби с ковидом и заједно с вакцином појачаће терапијски арсенал против вируса. Терапије већ постоје, углавном у облику синтетских антитијела, но ти се лијекови убризгавају и обично се дају пацијентима који су већ тешко болесни.

С друге стране, таблете се могу брзо и једноставно узимати, а да пацијент не напушта дом.

Лијечење Мерковим и Фајзеровим таблетама, које засад не изазивају пуно нуспојава, трајало би пет дана по двије дозе дневно. “Успјех тих анитвиралних лијекова отвара ново поглавље у спречавању тешких посљедица ковида”, рекао је британски виролог Стефен Гриффин.

Ограничења?

Тешко је процијенити успјех Меркових и Фајзерових терапија јер још нису објавили податке о клиничким испитивањима. Француска стручњакиња Карине Лакомбе упозорила је да такве објаве фармацеутских компанија треба узети с опрезом све док њихова испитивања не прођу научне рецензије. Истакла је и да би им такве таблете могле донијети “потенцијално велико” тржиште.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:36