/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT: BLOOMBERG MARKETS AND FINANCE
13/02/2023 u 09:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

OPEC-a poziva na veća ulaganja u naftu

Imperativ je da sve strane uključene u današnje klimatske pregovore zastanu na trenutak i pogledaju širu sliku, rekao je čelnik OPEC-a na energetskoj konferenciji u Kairu

Glavni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Haitham Al Ghais, pozvao je na povećanje ulaganja u eksploataciju nafte kako bi se zadovoljile globalne potrebe, dok je rekao da bi klimatska politika trebalo da bude uravnoteženija i pravednija.

"Imperativ je da sve strane uključene u današnje klimatske pregovore zastanu na trenutak i pogledaju širu sliku", rekao je čelnik OPEC-a na energetskoj konferenciji u Kairu.

Prema njegovim riječima, svi bi trebalo da rade na energetskoj tranziciji koja je uredna, uključiva i pomaže obezbjeđenju energetske sigurnosti za sve, prenosi SEEbiz.

Rat u Ukrajini doveo je do energetske krize tokom prošle godine, što je podiglo cijene nafte i prirodnog gasa. Dok europske zemlje žure pronaći druge izvore koji bi zamijenili ruske izvore energije, među ekolozima postoji strah da će se kriza ponovo okrenuti iskorištavanju fosilnih goriva i početi napuštati obveze u borbi protiv klimatskih promjena.

Tako je američki predsjednik Joe Biden prošle sedmice tokom svog godišnjeg govora o stanju u zemlji rekao da će nam nafta trebati još najmanje deceniju.

Prema Bloombergu, naftni div Shell već je dao do znanja da će zaustaviti ubrzana ulaganja u obnovljive izvore energije, dok će naftni div BP usporiti planirana obustavljanja proizvodnje nafte i gasa.

Al Ghais je na konferenciji o energetici rekao da naftna industrija pati od kroničnog nedovoljnog ulaganja već nekoliko godina i da će stoga trebati 500 milijardi USD godišnjih ulaganja do 2045. godine.

Za glavnog tajnika OPEC-a sljedeći samit o klimi COP28 krajem godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bit će nova prilika za istraživanje uključivih, održivih i konsenzualnih rješenja za klimatske promjene.

Ujedinjeni Arapski Emirati izazvali su nemalo čuđenja i kontroverzi kada su za predsjednika samita COP28 imenovali čelnika nacionalne naftne i plinske tvrtke Adnoc Sultana Al Jabera, koji se zalaže da proizvođači fosilnih goriva budu na samitu, na čelu razgovora o klimatskim promjenama ako svijet želi preći na čišće izvore energije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 00:50