Viktor Orban / - EPA
04/04/2023 u 14:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Orban protjeruje njemačke kompanije iz Mađarske?

Generalni direktor izdavača školskih udžbenika "Klet" iz Štutgarta (prisutan i u Srbiji) Filip Hausman istakao je da Budimpešta želi da strane kompanije budu u "nepovoljnom položaju"

Orbanova vlada nastoji da stvori nacionalne teškaše u određenim sektorima tako što ograničava i otežava djelovanje stranih kompanija, piše "Špigl", prenosi B92.

To je dovelo do toga da se određen broj njemačkih kompanija više ne osjeća "dobrodošlo" u Mađarskoj, tvrdi njemački list.

Mađarski premijer Viktor Orban bio je veoma predusretljiv prema njemačkim investitorima ranije u svojoj karijeri, ali se ovakvo stanje stvari u poslednje vrijeme drastično promjenilo.

Metoda koju koristi Orbanova vlada za ostvarivanje ovog cilja sada je dobro poznata vlasnicima njemačkih kompanija, piše njemački nedeljnik.

Prvo, neželjeni investitori bivaju sputani birokratskim ograničenjima i uslovima, da bi zatim dobili ponude za preuzimanje vlasništva od mađarskih preduzetnika, za koje nemački list tvrdi da su nerijetko bliski mađarskom premijeru.

Iako se poneka  od njemačkih kompanija usuđuje da javno protestuje zbog nastojanja mađarske vlade da osnaži domaće proizvođače, generalni direktor izdavača školskih udžbenika "Klet" iz Štutgarta (prisutan i u Srbiji) Filip Hausman istakao je da Budimpešta želi da strane kompanije budu u "nepovoljnom položaju" u sektorima gdje mađarska vlada želi da stvori nacionalne korporativne "teškaše".

-Neke njemačke kompanije se više ne osjećaju dobrodošlo u toj zemlji- istakao je Hausman, kazavši da sigurnost njihovih investicija "više nije zagarantovana."

Opširnije na B92.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:20