/ Foto: Mreža X
05/04/2024 u 06:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osnivač Al Nusre ubijen u Siriji: Bombaš samoubica se raznio u njegovoj kući

Vođa iračkih džihadista na sjeverozapadu Sirije pod kontrolom pobunjenika, koji je osnovao bivšu podružnicu Al Kaide, ubijen je juče kada se bombaš samoubica raznio u njegovoj kući za goste, rekli su džihadistički izvori.

Tri izvora kažu da je Abu Marija al Kahtani, čije je pravo ime Majsr al Džaburi, preminuo nakon što je stigao u bolnicu sa teškim ranama zadobijenim kada se bombaš samoubica detonirao nekoliko sekundi pošto ga je dočekao u gradu Sarmada.

Nekoliko drugih je povrijeđeno, rekli su izvori, želeći da ostanu anonimni. Kahtani je bio jedan od osnivača Nusra fronta, bivšeg ogranka Al Kaide u Siriji koji je sebe preimenovao u Hajat Tahrir al-Šam (HTS) nakon što je prekinuo veze sa Al Kaidom.

HTS je potvrdio Kahtanijevu smrt u objavama na društvenim mrežama i okrivio ISIL, ideološki rivalsku militantnu grupu. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad. Kahtani je bio pobunjenik koji se borio protiv američkih snaga nakon američke invazije na Irak 2003. godine.

On se preselio u Siriju nakon 2011. da bi se pridružio pobunjenicima koji se bore protiv autoritarne vladavine sirijskog predsjednika Bašara el Asada. Kahtani, koji se posvađao sa rukovodstvom HTS-a, pušten je iz zatvora prošlog mjeseca nakon što je proveo šest mjeseci u zatvoru pod optužbom da je komunicirao sa zabranjenim grupama.

Hajat Tahrir al-Šam, koju Sjedinjene Države navode kao terorističku organizaciju, već dugo je na meti sirijske vlade i ruskih snaga. Grupa se takmiči sa glavnim pobunjeničkim grupama koje podržava Turska, a koje takođe kontrolišu djelove teritorije duž granice sa Turskom u sjeverozapadnoj Siriji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:44