Ilustracija / SHUTTERSTOCK
02/03/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkriveni ostaci sumerskog hrama starog 4.500 godina

Otkriveni hram je izgrađen od opeke i blata, a pripadao je drevnom gradu Girsu

Arheolozi su u Iraku otkrili ostatke starog sumerskog hrama starog 4.500 godina koji je posvećen Ningrisu, mesopotamijskom bogu grmljavine, prenosi RTS.

Na projektu sarađuju stručnjaci iz Britanskog muzeja, koji su pronašli i ostatke izgubljene palate kraljeva Girsua, na prostoru današnjeg mesta Telo, u južnom Iraku.

Otkriveni hram je izgrađen od opeke i blata, a pripadao je drevnom gradu Girsu.

- U samom centru grada Girsua otkrili smo jedan od najvažnijih svetih prostora drevene Mesopotamije, hram posvećen centralnom bogu Girsu, istakao je Sebastijan Rej, kustos za staru Mesopotamiju i vodeći arheolog Britanskog muzeja u Londonu.

Preliminarni daljinski radovi u Girsu prošle godine locirali su ostatke ogromnog kompleksa koji je ranije bio nepoznat javnosti a nalazi se na lokalitetu Tablet Hil.

Arheolozi su otkrili glavno svetilište sumerskog boga, Ningirsu. Naziv hrama je Eninu, „Bijela ptica groma“, i smatra se jednim od najvažnijih hramova Mesopotamije, istorijskog regiona zapadne Azije.

- Britanska arheološka iskopavanja u Iraku dodatno će otkriti značajne drevne ere Mesopotamije.To je istinsko svedočanstvo jakih veza između dvije zemlje u cilju unapređenja zajedničke saradnje između dvije zemlje, rekao je dr Ahmed Fakak Al-Badrani, irački ministar kulture.

Girsu se nalazio između rijeka Eufrat i Tigris, uključujući prostor Iraka, istočne Sirije, jugoistočne Turske, dio zapadnog Irana i Kuvajta. Smatra se da je sumerska civilizacija jedna od najstarijih na svijetu i prva koja je uspostavila zakon i religiju u narodu.

Ostatke Girsa prvi je otkrio francuski arheolog Ernest de Sarčez još 1877. godine. Sve artefakte je sklonio, među njima i statuu sumerskog kralja Gudea.

- Dok je naše znanje o sumerskom svijetu danas ograničeno, rad u Girsu i otkriće izgubljene palate i hrama imaju ogroman potencijal za naše razumijevanje ove važne civilizacije.Telo je moderno arapsko ime za drevni sumerski grad Girsu, jedan od najranijih poznatih gradova na svijetu, istakao je dr Hartvig ​​Fišer, direktor Britanskog muzeja.

Otkriće Girsua prije 140 godina otkrilo je postojanje sumerske civilizacije i bacilo svijetlo na neke od najvažnijih spomenika mesopotamijskeske umjetnosti i arhitekture.

U hramu koji se spominje u drevnim spisima kao „Bijela ptica groma“, nalazio se bijeli kip heroja boga groma Ningirsua, jednog od najvažnijih bogova sumerskog panteona.

Sumerski narod vjerovao je da Ningrisu ima moć da kontroliše oluje, poplave i gromove.

Projekat Girsu ima za cilj da nadgradi šemu Britanskog muzeja za Irak, koja je razvijena 2015. godine, a koju je prvo finansirala britanska vlada, kao odgovor na uništavanje lokaliteta nasleđa u Iraku i Siriji od strane Islamske države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 13:28