/ - SHUTTERSTOCK
07/06/2024 u 18:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pakao u SAD: Temperature dostigle 45 stepeni Celzijusa

Novi dnevni temperaturni rekordi postavljeni su širom jugozapada SAD, a u Finiksu, u saveznoj državi Arizoni je dostigla 45 stepeni Celzijusa, dok je 11 osoba prebačeno u bolnicu nakon što im je pozlilo prije mitinga bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Upozorenja Nacionalne meteorološke službe (NWS) danas ostaju na snazi i pokrivaju region u kojem živi oko 20 miliona ljudi, a naučnici tvrde da su ekstremne temperature češće i intenzivnije usled klimatskih promjena.

U četvrtak su NWS termometri pokazali nove temperaturne maksimume za ovo doba godine i u Las Vegasu i Dolini smrti. Kancelarija NWA u Finiksu je izvijestila da je u tom gradu premašen poslednji rekord postavljen 2016, kada je zabilježeno 645 smrtnih slučajeva uzrokovanih toplotom u širem okrugu Marikopa, prenosi Bi-Bi-Si.

Vatrogasci su bili u pripravnosti, a zatvorene su neke od popularnih penjačkih staza. Prvi toplotni talas na jugozapadu SAD u godini rezultat je toplotne kupole, odnosno oblasti visokog pritiska u kojoj se vruć vazduh potiskuje i zadržava, što dovodi do porasta temperature na velikim površinama, prenose agencije.Dok su toplotne kupole nekada bile rijetke, one postaju sve češće i intenzivnije zbog klimatskih promjena izazvanih ljudskim aktivnostima, tvrde naučnici.

Za Nju Delhi crveno upozorenje: Temperatura vazduha 52,3 stepena Celzijusa

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 18:27