Ajkula / - FOTO: SHUTTERSTOCK
03/08/2023 u 20:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Panika na plaži u Španiji zbog ajkule: Spasioci naredili turistima da izađu iz vode

Drama se dogodila jutros na Plaja de Palmi, skoro 6,5 km na plaži koja se proteže između Kan Pastilje i nekadašnjeg ribarskog sela El Arenal koje privlači horde britanskih, nemačkih i holandskih turista tokom ljetnjih mjeseci

Spasioci su naredili turistima da izađu iz mora na popularnoj plaži Majorkana nakon što je ajkula primećena u moru.

Turisti su izjurili iz vode nakon što je tintorera ili plava ajkula prišla obali i prošla kroz plićak. Srećom, nije bilo neposrednih izvještaja o bilo kakvim povredama nakon što je ajkula nestala nekoliko minuta nakon što je primjećena.

Drama se dogodila jutros na Plaja de Palmi, skoro 6,5 km na plaži koja se proteže između Kan Pastilje i nekadašnjeg ribarskog sela El Arenal koje privlači horde britanskih, nemačkih i holandskih turista tokom ljetnjih mjeseci.

To dolazi nakon što je nekoliko ajkula primjećeno u junu kod Balearskih ostrva, kao i kod Kosta Blanke. 24. juna snimljena je plava ajkula kako klizi kroz vodu u Kalo des Moltonsu, maloj šljunkovitoj uvali na sjeveru Ibice koja je popularno mjesto za ronjenje.

To viđenje dogodilo se nešto više od nedelju dana nakon što je ajkula dva dana ranije izazvala paniku na plaži Aguamarina u Orihuela Kosta južno od Alikantea. Istog dana je objavljeno da je ista vrsta ajkula primjećena u luci Kiutadela.

Plave ajkule rijetko grizu ljude, ali nemaju potpuno besprekoran rekord kada je u pitanju ciljanje na nas. Bilo je više izvještaja da je ova vrsta ujedala ljude, a najmanje četiri slučaja su završila smrću.

Plava ajkula okrivljena je za napad na turista u Elčeu u blizini Alikantea u julu 2016. godine. 40-godišnja žrtva je hitno prevezena u bolnicu i zašivena joj je rana na ruci. Prve pomoći opisali su ugriz kao „velik“ i rekli da je žrtva izašla iz mora sa krvlju koja je tekla od povrede.

U 2022. godini bilo je 57 ničim izazvanih ujeda ajkula širom svijeta, što je znatno niže od desetogodišnjeg prosjeka od 74 ničim izazvanih ujeda godišnje, prema podacima Univerziteta Floride.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:05