/ - ПАПА ФРАЊО/ - ИНСТАГРАМ
14/06/2022 u 12:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Папа Фрањо: Ситуација у Украјини није црно-бијела, можда је рат испровоциран

Руси су наишли на храбар народ, народ који се бори да прежив, доао је он

Папа Фрањо поново је критиковао Русију због њених акција у Украјини, рекавши да су њене трупе биле бруталне, окрутне и свирепе, истовремено хвалећи храброст Украјинаца што се боре за опстанак, преноси Klix.ba.

Међутим, како преноси Реутерс, он је такође рекао да ситуација није црно-бијела и да је рат "можда на неки начин испровоциран".

-Осуђујући  свирепост и окрутност руских трупа, не смијемо заборавити праве проблеме ако желимо да се они ријеше- рекао је Фрањо, укључујући индустрију наоружања међу факторе који дају потицаје за рат.

-Такође је тачно да су Руси мислили да ће све бити готово за седмицу дана. Али су погријешили. Наишли су на храбар народ, народ који се бори да преживи и који има историју борбе- рекао је он у транскрипту разговора, који је објавио језуитски часопис Civilta Cattolica.

-То је оно што нас покреће: да видимо такво херојство. Заиста бих желио да истакнем ову тачку, херојство украјинског народа. Оно што нам је пред очима је ситуација свјетског рата, глобалних интереса, продаје оружја и геополитичког присвајања, које убија херојски народ- рекао је он.

Папа Фрањо је рекао да се неколико мјесеци прије него што је предсједник Владимир Путин послао своје снаге у Украјину, састао са њим и да му је тадад руски челник изразио забринутост да НАТО "лаје на капије Русије" на начин који би могао довести до рата.

Фрањо је потом својим ријечима рекао: "Не видимо цијелу драму која се одвија иза овог рата, који је можда на неки начин или изазван или није спријечен".

Питајући се реторички да ли га је то учинило "про-Путином", рекао је: "Не, нисам. Било би поједностављено и погрешно рећи тако нешто."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:55