Илустрација / - PEXELS-OLIA-DANILEVICH-6213636
01/12/2021 u 06:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Парламент у Чилеу одбацио проширење права на абортус

Посланица Социjалистичке партиjе Маjа Фернандез, коjа jе предложила нацрт закона, критиковала jе његово одбиjање и поручила да ће то усмјерити жене на ризичниjе илегалне абортусе

Доњи дом чилеанског парламента одбацио jе нацрт закона коjим се прошируjе право женама на легалан абортус, а о овом предлогу негативно се изразила и Влада те земље.

Посланица Социjалистичке партиjе Маjа Фернандез, коjа jе предложила нацрт закона, критиковала jе његово одбиjање и поручила да ће то усмјерити жене на ризичниjе илегалне абортусе, преноси Роjтерс.

"Многи и даље воле да постоjе таjни абортус у коjима су жене подвргнуте нехуманим условима", написала jе она на Твитеру.

Краjем септембра, чилеански посланици су гласали за расправу о предлогу закона о легализациjи прекида трудноће до 14 недјеља.

У Чилеу jе потпуна забрана абортуса укинута 2017. године, а закон jе легализовао прекид трудноће када jе живот жене у опасности, ако jе фетус неодржив или када jе трудноћа настала као последица силовања.

Броjне земље конзервативне Латинске Америке предузеле су кораке за декриминализациjу абортуса, укључуjући Аргентину прошле године, и Мексико, гдје jе Врховни суд у септембру jедногласно пресудио да jе кажњавање абортуса неуставно, наводи Роjтерс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:45