Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
15/07/2024 u 17:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Parlamentarni izbori u Siriji

Sirijci u područjima pod kontrolom vlade izašli su danas na birališta kako bi izabrali novi parlament, dok je glasanje za koje se očekuje da će donijeti nekoliko iznenađenja opozicija označila kao farsu.

Građani biraju 250 poslanika parlamenta, koji ima malo stvarne moći u sirijskom predsjedničkom sistemu, a dvije trećine mjesta je rezervisano za članove stranke Bat predsjednika države, Bašara al-Asada.

Više od 13 godina nakon početka sirijskog građanskog rata, Asadova vlada kontroliše veći dio Sirije nakon što su mu Iran i Rusija pomogli da pobijedi pobunjeničke grupe.

Sjeveroistok zemlje i dalje drže Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima, a islamisti i pobunjenici koje podržava Turska drže dijelove sjeverozapada, dok je više od pet miliona izbjeglice u inostranstvu i ne mogu glasati, prenosi Rojters.

Pariz: Sud potvrdio međunarodnu potjernicu za sirijskim predsjednikom

Ekonomija zemlje i dalje je u teškom stanju sa visokom inflacijom i malim udiom stranih investicija usred sankcija Zapada i zaustavljenog procesa pod vodstvom Ujedinjenih nacija čiji je cilj da se pronađe političko rješenje za sukob.

Sirijska pregovaračka komisija sa sjedištem u Istanbulu, koja predstavlja široku koaliciju glavnih opozicionih grupa, ponovila je stav Asadovih protivnika da su izbori lažni.

- Sve što režim čini na ovim teatralnim parlamentarnim izborima je obmana kako bi se reprodukovao kao totalitarni i autoritarni sistem, objavio je na društvenim mrežama član Sirijske nacionalne koalicije, Mohamad Muthar Šorbaji.

U regionu Sveida, uporištu sirijske manjinske zajednice Druze, u kojem protesti protiv Asada traju od prošlog avgusta, desetine demonstranata je protestovalo pozivajući na bojkot izbora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:28