партијарх Вартоломеј / - фото: Митрополија црногорско проиморска
25/05/2022 u 13:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Ватроломеј: Руска црква и Кирил су изневјерили

Руски патријарх Кирил је подржао московску акцију и његов став се проширио широм православне цркве

Васељенски патријарх Вартоломеј изјавио је данас да је Руска православна црква изневјерила очеве православне цркве тако што је подржала напад на Украјину, преноси Nova S.

Москва назива рат у Украјини специјалном војном операцијом са циљем да ослободи Украјину од фашиста, што Кијев и западни савезници називају као изговором за неиспровоцирани рат.

Руски патријарх Кирил је подржао московску акцију и његов став се проширио широм православне цркве.

Свјетски савјет цркава је затражио од патријарха Кирила да "интервенише и посредује" у заустављању рата, пренио је Ројтерс.

У интервјуу за грчку државну телевизију ЕРТ у уторак увече, Ватроломеј је рекао да очекује од Кирила да се супротстави одлуци руског председника Владимира Путина да нападне Украјину и да поднесе оставку, ако треба.

-Није немогуће да све цркве не осуде насиље, рат. Руска црква нас је разочарала. Нисам желио да руска црква и брат патријарх Кирил буду овај трагичан изузетак. Не знам како може себе да оправда пред својом савешћу-рекао је Вартоломеј.

Он је казао да од Кирила очекује да устане у кључном, историјском моменту и да, ако треба, да жртвује своју позицију, да каже Путину "господине предсједниче, не слажем се са вама, подносим оставку".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:55