oružje rat / UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS - UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS
09/09/2024 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Peking: Kina i Rusija će ovog mjeseca održati zajedničke vojne vježbe

Kina će održati zajedničke vojne vežbe sa Rusijom ovog mjeseca, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kine.

U saopštenju se navodi da će pomorske i vazduhoplovne snage učestvovati u vježbama „Sjever-Džoint 2024“ u regionu Japanskog i Ohotskog mora, kod obala Rusije.

- Ova vježba ima za cilj da produbi nivo strateške saradnje između kineske i ruske vojske i ojača njihovu sposobnost da se zajednički suprotstave bezbjednosnim pretnjama - saopštilo je ministarstvo, prenosi N1.rs.

Dva saveznika će poslati mornaričke flote u zajedničko pomorsko patroliranje, a Kina će učestvovati i u ruskoj strateškoj vježbi „Okean-2024“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo nije preciziralo datum kada će manevri biti održani.

Dvije zemlje su u julu već održale zajedničke vježbe u vodama oko Zhanđianga, grada u južnoj kineskoj provinciji Guangdong.

Manevri su održani iste nedelje kada su lideri NATO upozorili da je Kina „postala glavni pomagač“ u invaziji Rusije na Ukrajinu. Peking je u odgovoru upozorio vojnu alijansu koju predvode SAD, protiv „svakog pokušaja konfrontacije“.

Rusija i Kina su pojačale vojnu i ekonomsku saradnju poslednjih godina, pri čemu se obe protive „zapadnoj hegemoniji“, posebno onoga što doživljavaju kao dominaciju SAD u svjetskim poslovima.

Prošlog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ekonomske i trgovinske veze između Rusije i Kine „daju rezultate“, tokom sastanka sa kineskim premijerom Li Ćjangom u Moskvi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 11:43