Peking, glani grad NR Kine / - AMBASADA NR KINE
23/01/2024 u 09:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Peking postavio je ekonomske ciljeve za 2024. godinu: Posvećenost održavanju usklađenosti rasta prihoda stanovnika sa ekonomskom ekspanzijom

Ciljani ekonomski pokazatelji kineske prijestonice za 2024. godinu takođe uključuju održavanje anketirane urbane stope nezaposlenosti u roku od 5 posto i obezbjeđivanje rasta indeksa potrošačkih cijena na oko 3 posto

U svjetlu plodne godine uspjeha na mnogim poljima, Grad Peking postavio je ekonomske ciljeve za 2024. godinu, težeći rastu od približno pet procenata u svom regionalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) - izjavio je gradonačelnik Pekinga Jin Jung.

Naglašavajući procvat digitalne ekonomije i obećavajući da će podstaći potrošnju i unaprijediti poslovno okruženje, Jin je dostavio vladin izveštaj o radu na godišnjoj sednici Kongresa naroda opštine Peking u nedelju.

Ciljani ekonomski pokazatelji kineske prijestonice za 2024. godinu takođe uključuju održavanje anketirane urbane stope nezaposlenosti u roku od 5 posto i obezbjeđivanje rasta indeksa potrošačkih cijena (CPI) na oko 3 posto. Pored toga, očekuje se da će se opšti prihodi od javnog budžeta povećati za 5 procenata na godišnjem nivou. Jin je naglasio posvećenost grada održavanju usklađenosti rasta prihoda stanovnika sa ukupnom ekonomskom ekspanzijom.

BDP Pekinga je 2023. godine skočio na skoro 4,4 biliona juana (oko 618,26 milijardi američkih dolara), pokazujući snažan rast na godišnjem nivou od 5,2 posto, navodi se u vladinom izvještaju o radu.

Među glavnim donatorima BDP-a je i digitalna ekonomija, koja je doprinijela sa 42,9 posto regionalnog BDP-a u 2023. "Peking nastoji da se izgradi u globalni referentni grad za digitalnu ekonomiju", rekao je Jin.

Peking će 2024. godine ubrzati izgradnju globalne odrednice za digitalnu ekonomiju, aktivno se pozicionirati u ključnim sektorima digitalne ekonomije i sveobuhvatno transformisati načine proizvodnje, načina života i upravljanja kroz digitalizaciju, dodao je Jin.

Izvan digitalnog carstva, Peking je spreman da preusmeri svoj fokus sa postpandemijskog oporavka na održivu ekspanziju, sa planovima za jačanje potencijala potrošnje. Kao jedan od pet kineskih pilot gradova međunarodnog centra za potrošnju, Peking će rasporediti strategije kao što su transformacija tradicionalnih poslovnih distrikta, stvaranje međunarodnih zona iskustva potrošnje, stimulacija masovne potrošnje i podrška potrošnji usluga.

Podaci su otkrili da je ukupna potrošnja na tržištu Pekinga porasla za 10,2 posto na godišnjem tržištu u 2023. godini, a ukupna maloprodaja robe široke potrošnje dostigla je 1,45 biliona juana, što predstavlja povećanje od 4,8 posto na godišnjem tržištu.

Istovremeno, Peking je bio svjedok rasta novoosnovanih preduzeća od 20,3 posto u 2023.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 08:32