Ilustracija / - EPA
04/10/2024 u 11:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pentagon: NATO neće presretati projektile iznad Ukrajine

Pentagon je objasnio da NATO neće presretati projektile iznad Ukrajine kao što to čini u Izraelu, navodeći različite uslove na bojnom polju i rizik od direktnog uključivanja u rat.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je 3. oktobra da NATO neće presretati projektile i bespilotne letjelice iznad Ukrajine na isti način kao što to čini iznad Izraela, navodeći značajne razlike u krajolicima i bojnim poljima, prenose Nezavisne.

Prema veb stranici Pentagona, zamjenica portparola Pentagona, Sabrina Sing, rekla je tokom brifinga da su ovo "dva vrlo različita krajolika i bojna polja".

Na pitanje o mogućim udarima s poljske ili rumunske teritorije, Sing je potvrdila da bi nas takve akcije "uključile u rat na drugačiji način".

Pentagon: Američki razarači ispalili desetak projektila presretača na iranske rakete

Sing je istakla "uspješnu odbranu" Ukrajine od ruskih napada na njene gradove, stanovništvo i infrastrukturu. Uvjerila je da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati Ukrajinu u tim naporima.

Izjave dolaze nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski 3. oktobra razgovarao s glavnim sekretarom NATO-a, Markom Ruteom, o jačanju protivvazdušne odbrane i članstvu Ukrajine u NATO-u tokom prvog Ruteove posjete Kijevu u novoj ulozi, "EuroMaidanPress".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 11:42