/ foto: EPA - EFE
15/11/2023 u 07:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pod kišom granata: Oko 15.000 beba treba se roditi u Gazi do kraja godine

Ovaj izvještaj Save the Children temelji se na nedavnim podacima UN-a koji procjenjuju da oko 180 žena dnevno rađa u Gazi i predstavlja stopu višestrukih porođaja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, kako pokazuje nedavna analiza

Očekuje se da će se oko 15.000 beba roditi u Gazi između 7. oktobra i kraja 2023. godine, pri čemu su sve u ozbiljnom riziku zbog eskalacije nasilja i medicinske njege, vode i hrane na kriznom nivou, saopšteno je iz organizacije Save the Children.

Ovaj izvještaj Save the Children temelji se na nedavnim podacima UN-a koji procjenjuju da oko 180 žena dnevno rađa u Gazi i predstavlja stopu višestrukih porođaja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, kako pokazuje nedavna analiza, prenosi Klix. Oko 15 posto žena koje rađaju vjerovatno će doživjeti komplikacije vezane za trudnoću i porođaj. Save the Children je otkrio da se u Gazi 2023. očekivalo rođenje više od 66.000 beba, a 5.500 trudnica treba da se porodi u narednom mjesecu u vrijeme kada ljudi nemaju osnovne zalihe. Čiste vode je malo, hrane i lijekova ponestaje, a trudnice ili dojilje teško pronalaze hranu.

Bolnice i zdravstvene ustanove koje se već suočavaju sa velikim nedostatkom su na udaru, što dovodi hiljade pacijenata, uključujući trudnice i novorođenčad, u ozbiljnu opasnost. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je više od polovine bolnica u Gazi, 22 od 36, sada "nefunkcionalno". Maha, članica osoblja Save the Children u Gazi koja je sada preseljena na jug, ali se nekada skrivala ispred bolnice Al Shifa, govorila je o tome čemu je svjedočila prije nekoliko dana kada je nestalo goriva.

- Scene u bolnicama su bile užasne. Trudnice po hodnicima vrište od bola. Neidentifikovane novorođene bebe u inkubatorima, bez živih članova porodice. Gorivo je nestalo, morala sam da bježim, ne znam da li su preživjele- rekla je ona.

Jason Lee, direktor organizacije Save the Children na okupiranoj palestinskoj teritoriji, rekao je da se bebe rađaju u noćnoj mori, humanitarnoj katastrofi.

- Njihove porodice su odsječene od osnovnih stvari. Trudnice koje rađaju bez medicinske njege i prijevremeno rođene bebe koje umiru u inkubatorima. Gorivo se mora pustiti u Gazu za napajanje generatora i zdravstvene ustanove moraju biti zaštićene. Nasilje mora prestati. Potreban nam je prekid vatre. Potreban nam je sada- rekao je on.

Save the Children pruža osnovne usluge i podršku palestinskoj djeci pogođenoj tekućim sukobom od 1953. godine. Tim Save the Children na okupiranoj palestinskoj teritoriji radi danonoćno, pripremajući vitalne zalihe za podršku ljudima u potrebi i radi na pronalaženju načina da se dobije pomoć u Gazi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:11