Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
16/08/2024 u 10:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pojačavaju se diplomatska nastojanja da se spriječi širenje rata u Gazi na region

Diplomatska nastojanja da se spriječi širenje rata u Gazi u širi regionalni sukob pojačaće se danas zajedničkom posjetom britanskog i francuskog ministra spoljnih poslova Izraelu dok se očekuje da se razgovori u Kataru o prekidu vatre nastave drugi dan zaredom.

To se dešava u vrijeme kada je broj palestinskih žrtava u Gazi premašio 40.000, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja i kada se strahuje da će Iran i ekstremisti Hezbolaha u Libanu napasti Izrael u znak osvete za ubistva svojih vođa.

- Ovo je opasan trenutak za Bliski istok. Rizik da se situacija otme kontroli raste. Svaki iranski napad imao bi razorne posljedice po region - izjavio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Lami, prenose agencije.

Lami i ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne će se, kako se očekuje, zajednički sastati sa izraelskim kolegom Izraelom Kacom i ministrom za strateške poslove Ronom Dermerom.

- Nikada nije kasno za mir. Moramo po svaku cijenu izbjeći regionalni rat koji bi imao užasne posljedice - rekao je Sežurne.

Međunarodni posrednici vjeruju da bi najveću nadu za smirivanje napetosti ulio sporazum između Izraela i Hamasa da se zaustavi borba i osigura oslobađanje izraelskih talaca.

Bijela kuća: Izrael postigao „veliko većinu“ svojih ciljeva u ratu

SAD, Katar i Egipat počeli su novu rundu razgovora u četvrtak sastankom s izraelskom delegacijom u Dohi, katarskom glavnom gradu. Hamas nije direktno učestvovao u jučerašnjim razgovorima.

Izrael i Hamas se međusobno optužuju da dodaju nove zahtjeve na raniji predlog koji ima podršku SAD i međunarodne zajednice i na koji je ta palestinska islamistička organizacija pristala u principu.

Portparol Nacionalnog Savjeta za bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi je razgovore označio važnim korakom.

On je ocijenio da predstoji još puno rada zbog složenosti sporazuma i dodao da se posrednici fokusiraju na njegovu primjenu. Anonimni američki zvaničnik je sinoć razgovore označio konstruktivnim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
GAZAREGIONRAT
15. septembar 2024 05:23