/ - SHUTTERSTOCK
28/01/2023 u 22:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policajci u SAD optuženi za otmicu i mučenje, prijeti im doživotni zatvor

Dva bivša policajca iz južne Floride prošlog su mjeseca beskućniku stavili lisice i odvezli ga u izolovano područje gdje su ga pretukli do besvijesti, piše ABC njuz

Policajci Hialeaha Rafael Otano i Lorenzo Ofila, koji su u međuvremenu otpušteni, odazvali su se na dojavu o neredu u pekari malo posle 5 sati popodne, 17. decembra, kada su naišli na 50-godišnjeg Hosea Ortegu Gutiereza, beskućnika koji je često lutao tim područjem i bio je poznat policajcima, rekla je državna tužiteljka Katerina Fernandez Rundle.

Ofila (22) je navodno Ortegi Gutierezu stavio lisice i smjestio ga u zadnji dio njegovog označenog policijskog automobila, rekla je Fernandez Rundle i dodala da snimci s nadzornih kamera s tog područja ne pružaju dokaze za njegovo privođenje, prenosi Index.hr.

Umjesto da Ortegu Gutiereza odvedu u lokalni zatvor, Ofila i Otano (27) navodno su ga odvezli desetak kilometara, na „izolovano i mračno mjesto, protiv njegove volje“, rekla je Fernandez Rundle na konferenciji za novinare.

Kada su stigli, policajci su navodno bacili Gutiereza, koji je još uvijek bio vezan lisicama, na tlo i pretukli ga, rekla je, napominjući da je Gutierez kasnije posvjedočio da se probudio sam, bez lisica, i da mu je glava krvarila.

Policajac Hialeaha, koji nije bio na dužnosti, primijetio je Gutiereza dok je šetao svog psa kako se vraća nakon incidenta i nazvao je hitnu. Tužioci su takođe uhapsili Ali Amina Saleha, za kojeg tvrde da je pokušao podmititi Gutiereza kako bi ćutao o tome što mu se dogodilo.

Gutierez je istražiteljima rekao da mu je Saleh ponudio više od 1000 dolara i izvršio pritisak na njega da potpiše izjavu u kojoj stoji da ga policajci nisu napali, iako ne zna da čita, rekao je Rundle. Ofila i Otano optuženi su za oružanu otmicu, a prijeti im i doživotni zatvor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:01