/ foto: Unsplash
22/02/2024 u 22:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poslanici na Floridi traže da se društvene mreže zabrane mlađima od 16 godina

Cilj kontroverznog zakona je da zaštiti mentalno zdravlje djece od "adiktivnih karakteristika" takvih platformi, usred straha od opasnosti na mreži, uključujući seksualne predatore, maltretiranje preko interneta i samoubistva tinejdžera

Florida je u četvrtak napravila korak ka usvajanju jedne od najstrožih zabrana korišćenja društvenih medija za djecu u SAD nakon što je Senat te savezne države odobrio zakon kojim se mlađima od 16 godina zabranjuju takve platforme.

Cilj kontroverznog zakona je da zaštiti mentalno zdravlje djece od "adiktivnih karakteristika" takvih platformi, usred straha od opasnosti na mreži, uključujući seksualne predatore, maltretiranje preko interneta i samoubistva tinejdžera.

Zakon, koji je odobren s 23 glasa za i 14 protiv, sada će biti vraćen u donji dom te države. Zakon je u donjem domu već usvojen, ali će promjene napravljene u Senatu morati da budu odobrene.

Poslije toga predlog zakona ide na potpisivanje kod republikanskog guvernera Rona Desantisa, koji je izrazio sumnju u pogledu zakona. Slične napore drugih saveznih država su ranije blokirali sudovi.

- Govorimo o kompanijama koja koriste adiktivne karakteristike za masovnu manipulaciju našom djecom kako bi im nanijeli štetu - rekla je u četvrtak u Senatu Floride predlagač zakona, republikanka Erin Gral.

DeSantis, koji je ranije rekao da razumije strahovanja zbog uticaja društvenih medija na djecu, izrazio je zabrinutost oko prava roditelja.

- Roditelj ima pravo da se uključi - rekao je on na konferenciji za novinare u četvrtak.

Guverner Floride je mnogo puta tvrdio da roditelji treba da imaju veću kontrolu nad odlukama koje se tiču njihove djece, posebno u obrazovanju.

Pod DeSantisom, Florida je usvojila zakone za ograničavanje nastave o seksualnom obrazovanju i rodnom identitetu u školama i iskorjenjivanje programa različitosti na univerzitetima koje finansira država.

Veliki broj knjiga, koje su konzervativni roditelji i školski odbori, smatrali neprikladnim za djecu uklonjen je s polica biblioteka državnih škola posljednjih mjeseci.

Neki kritičari kažu da bi zakon ograničava korišćenje društvenih medija prekršio Prvi amandman Ustava SAD, koji garantuje slobodu govora.

Prošle godine je savezni sudija blokirao inicijativu u Arkanzasu kojom se tražila saglasnost roditelja za otvaranje naloga na društvenim mrežama.

Većina društvenih mreža već ima minimalnu starost od 13 godina za otvaranje naloga, iako malo toga rade kako bi osigurale poštovanje te odredbe.

Ako zakon na Floridi bude usvojen, platforme će morati da blokiraju djecu mlađu od 16 godina da kreiraju naloge i zatvore one koji su već otvoreni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:15