Plaža, more / - FOTO: UNSPLASH
02/03/2024 u 16:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potonuo brod u Crvenom moru koji su napali jemenski Huti

Američke vlasti su 24. februara izvijestile da je napad Huta i oštećenje broda izazvalo opasnu naftnu mirlju dužine 29 kilometara

 Brod koji su napali jemenski pobunjenici Huti potonuo je u Crvenom moru, nekoliko dana nakon što je pogođen, prenosi AP, pozivajući se na izjave jemenskih zvaničnika, prenosi MINA.

To je prvi brod koji je u potpunosti uništen u operaciji jemenskih Huta koji podržavaju Hamas u ratu protiv Izraela.

Američke vlasti su 24. februara izvijestile da je napad Huta i oštećenje broda izazvalo opasnu naftnu mirlju dužine 29 kilometara.

Brod nazvan Rubimar je plutao ka sjeveru nakon što su Huti 18. februara izvršili napad na njega u tesnacu Bal el-Mandeb, ključnom morskom putu koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv.

Registrovan je u Velikoj Britaniji pod upravom kompanije iz Libana. Bio je na putu za Bugarsku iz Horkavkana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa više od 41 hiljade tona đubriva. Posada je bila primorana da napusti brod.

Međunarodno priznata vlada Jemena, kao i regionalni vojni zvaničnik, potvrdili su da je brod potonuo. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer informacije nijesu odobrene za objavljivanje.

Menadžer Rubimara iz Bejruta nije bio dostupan za komentar.

Jemenska vlada u egzilu, koju od 2015. godine podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, saopštila je da je Rubimar potonuo kasno 1. marta kada Crveno more zahvatila oluja.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su 24. februara četvrti napad na položaje jemenskih Huta u pokušaju da odvrate napade Huta na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:27