Gaza / foto: epa
10/06/2024 u 10:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pozvali članice Savjeta bezbjednosti UN-a da glasaju za nacrt rezolucije o Gazi

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su članice Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) da glasaju za nacrt rezolucije koji su dostavile SB, a kojim se Hamas poziva da prihvati predloženi sporazum o prekidu vatre.

- Izrael je prihvatio ovaj predlog i SB ima priliku da govori jednim glasom i pozove Hamas da učini isto- navedeno je u saopštenju Misije SAD pri UN, objavljenom kasno u nedjelju.

Dodaje se da bi to pomoglo u spasavanju života i zaustavljanju patnji civila u Gazi, kao i talaca i njihovih porodica.

- Članovi Savjeta ne bi trebalo da dopuste ovu priliku i moraju govoriti jednim glasom u podršci ovom dogovoru- saopštila je Misija SAD pri UN.

Glasanje o rezoluciji moglo bi da bude održano već danas, prenosi Glas Amerike.

Zvaničnici SAD kazali su da Izrael prihvata predlog o prekidu vatre koji uključuje prekid borbe, puštanje nekih talaca i palestinskih zatvorenika u Izraelu, dotok humanitarne pomoći u Gazu, povlačenje izraelske vojske iz naseljenih područja u Gazi i povratak palestinskih civila svojim domovima.

Nacrtom rezolucije AD pokušavaju da izvrše dodatni pritisak na Hamas, dok istovremeno pozivaju tu grupu i Izrael da u potpunosti sprovedu sporazum o prekidu vatre “bezuslovno i bez odlaganja”.

Predsjednik SAD Džo Bajden iznio je 31. maja predlog o primirju u Pojasu Gaze, prema kojem bi se prekid vatre odvijao u tri faze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:51