Маја Санду / - Перинтскрин
07/03/2024 u 18:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednica Moldavije: Rusija neće stati, ugroziće Evropu

Predsjednica Moldavije Maja Sandu ocijenila je danas, posle potoisivanja sporazuma sa Francuskom o odbrani, da Rusija "neće stati" ako pobijedi u Ukrajini i da će ugroziti čitavu Evropu - prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

- Ako se agresor ne zaustavi na vrijeme, nastaviće da napreduje i linija fronta će se sve više približavati nama i stoga Evropa mora da predstavlja jedinstven front. Jedino jaka sila može odbiti agresiju - rekla je Sandu poslije potisivanja sporazuma u Parizu čemu je prisustvovao i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron je obećao da će Francuska pružiti „nepokolebljivu podršku“ Moldaviji koja je jedna od najsiromašnijih država Evrope, da bi se suprotstavila prijetnji Rusije, prenosi N1.rs.

Predsjednica Moldavije zaprijetila Putinu hapšenjem

Francuska i Moldavija su u septembru sklopile sporazum o obuci vojnog osoblja, redovnim konsultacijama o odbrani i razmjeni obavještajnih podataka.

Sandu je rekla da Moskva planira da podrije stabilnost Moldavije uoči predsjedničkih izbora i referenduma o članstvu u Evropskoj uniji.

U izvještaju moldavske obavještajne i bezbjednosne službe (SIS) objavljeno je upozorenje na planove Rusije da poremeti napore Moldavije da se oslobodi višedecenijskog uticaja Moskve i približi se Zapadu.

Sandu, prozapadno orjentisana političarka pod kojom je Moldavija napravila veliki zaokret od Rusije i približavanja Evropi, kandidovaće se za drugi mandat ove godine.

Godine 2020. pobijedila je tadašnjeg predsjednika Igora Dodona koji je imao podršku Rusije.

Sandu je rekla da se Moldavija vojno brani od mogućeg ruskog napada od svog istočnog susjeda Ukrajine, koja se već dvije godine suočava s ruskom agresijom.

- Moskva nema načina da dođe do Moldavije, prije svega zato što je Ukrajina naš štit, a Ukrajina se opire (ruskoj agresiji) i nastaviće da joj se odupire. Drugo, zato što Moldavija ima moćne prijatelje koji su izabrali da budu na strani slobodnog svijeta - rekla je Sandu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:37