Palestina, Gaza / - FOTO: UNSPLASH - AHMED ABU HAMEEDA
12/06/2024 u 15:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predsjednik Palestine: Došlo je vrijeme da se stane na kraj genocidu počinjenom u Gazi

Obraćajući se na "Konferenciji za hitan humanitarni odgovor u Gazi" održanoj u Jordanu, predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je prijatelje i braću Palestine da podrže programe humanitarne pomoći predstavljene na konferenciji kako bi se pružila pomoć palestinskom narodu pogođenom katastrofom.

Predsjednik je rekao da je došlo vrijeme da se stane na kraj genocidu počinjenom nad palestinskim narodom u Gazi i takođe naglasio potrebu da se stane na kraj izraelskim zločinima počinjenim nad Palestincima na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalim, od strane nasilne okupacije i terorističkih kolonista.

Predsjednik je naveo da je palestinska vlada predstavila svoju agendu za pružanje pomoći i obnovu osnovnih usluga, naglašavajući spremnost vlade da preuzme svoje odgovornosti u Pojasu Gaze, uključujući i granične prelaze Gaze.

Predsjednik Abbas je naglasio neophodnost nastavka napora za postizanje trenutnog i trajnog prekida vatre i povlačenja svih izraelskih snaga iz cijelog pojasa Gaze kako bi se otvorio put za okončanje izraelske vojne okupacije i za nezavisnost Države Palestine.

Abbas je ponovio da političko rješenje zasnovano na međunarodnom pravu i rezolucijama zahtijeva da Palestina dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama i priznanje palestinske državnosti od još zemalja.

Na marginama konferencije predsjednik Abbas je imao nekoliko važnih bilateralnih sastanaka, uključujući sa kraljem Jordana, predsjednicima Egipta i Indonezije, premijerima Španije i Slovenije i predsjednikom Evropskog savjeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:44