/ - FOTO: UNSPLASH - JANNE LEIMOLA GAZA, PALESTINA
22/03/2024 u 14:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjedništvo Palestine: Kolonijalna naselja predstavljaju kršenje međunarodnog prava

Ambasada Palestine objavila je saopštenje Predsjedništva o najavi izraelskih novih ilegalnih naselja. Predsjedništvo navodi da osuđuje odluku izraelske vlade da zauzme dva hektara palestinske zemlje kao dio njene ilegalne kolonijalne politike i napora da spriječi uspostavljanje održive palestinske države.

- Vrijeme ove odluke, koji se poklapa sa dolaskom državnog sekretara SAD u region, predstavlja izazov za amerčku administraciju i međunarodnu zajednicu, koja kontinuirano osuđuje izraelska naselja.  Odluke ekstremističke izraelske vlade neće uspjeti da nametnu činjenice na terenu, sva kolonijalna naselja su nelegalna i predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnog prava - navode u saopštenju.

(UŽIVO) Izrael protestuje zbog prijetnje Erdogana da će Netanjahua poslati Alahu

Dodajuda ponavljaju da neće biti bezbjednosti ili stabilnosti bez okončanja izraelske vojne okupacije i nezavisnosti Države Palestine, države slobodne od izraelskih naselja i setlera.

- Američka administracija mora pokazati svoju posvećenost međunarodnom pravu, rezolucijama UN-a i primorati Izrael, okupacionu silu, da prekine svoj genocidni rat protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali, uključujući Istočni Jerusalim, u suprotnom će alternativa biti još više nasilja i prijetnji međunarodnom miru i bezbjednost - zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:04