/ - FOTO: EPA
20/10/2022 u 18:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavljen zakon: Oštre kazne za LGBT propagandu u Rusiji, moguće i protjerivanje

Predlog zakona o zabrani propagande netradicionalnih seksualnih odnosa predviđa uvođenje mehanizma koji djeci ograničava pristup, uključujući slušanje ili gledanje LGBT informacija o plaćenim uslugama

Državnoj dumi ruske Federacije predstavljen je prelog zakona o zabrani LGBT propagande i promovisanja netradicionalnih seksualnih odnosa, posebno među maloljetnicima, kao i pedofilije, navodi TASS.

Kako se navodi u dokumentu, za promociju netradicionalnih seksualnih odnosa ili sklonosti, koja se izražava „u širenju informacija ili javnim akcijama“, ukoliko ove radnje ne sadrže krivično kažnjivo djelo, predlaže se utvrđivanje novčane kazne za građane od 50 hiljada do 100 hiljada rubalja, za službenike - od 100 hiljada do 200 hiljada, a za pravna lica - od 800 hiljada do milion rubalja.

Za sličnu propagandu na Internetu ili medijima predlaže se da se za građane odredi novčana kazna od 100 do 200 hiljada rubalja, za službenike - od 200 hiljada do 400 hiljada rubalja, a za pravna lica - od 1 milion do 4 miliona rubalja.

Prema zakonu, administrativne kazne za promovisanje netradicionalnih seksualnih odnosa među maloljetnicima mogu iznositi do 5 miliona rubalja.

Zbog promovisanja pedofilije u Ruskoj Federaciji strani državljani dobiće kaznu od 200.000 do 400.000 rubalja, nakon čega slijedi protjerivanje iz zemlje. Ako stranac promoviše pedofiliju na internetu ili u medijima, onda će kazna biti od 400 hiljada do 800 hiljada rubalja, nakon čega slijedi deportacija u inostranstvo. Moguća je i kazna u vidu administrativnog pritvora do 15 dana.

Kazna za širenje informacija na Internetu ili u medijima koje mogu izazvati želju za promjenom pola kod maloljetnika može biti do 4 miliona rubalja. 

Ako stranac u Ruskoj Federaciji širi informacije koje promovišu promjenu pola, predlaže se uvođenje novčane kazne od 50.000 do 100.000 rubalja, nakon čega slijedi protjerivanje iz zemlje, a moguća je i kazna u vidu administrativnog pritvora do 15 dana.

Predlog zakona o zabrani propagande netradicionalnih seksualnih odnosa predviđa uvođenje mehanizma koji djeci ograničava pristup, uključujući slušanje ili gledanje LGBT informacija o plaćenim uslugama.

Kako se navodi u obrazloženju, inicijativom se uvodi mehanizam za ograničavanje pristupa djeci informacionim proizvodima zabranjenim za distribuciju među njima u televizijskim i radijskim programima, čiji pristup može da se gleda ili sluša isključivo uz naplatu. Dakle, postavljen je zahtjev za unošenje kodova ili obavljanje drugih radnji za potvrdu starosti korisnika.

Pored toga, predlaže se i uspostavljanje zabrane širenja informacija koje su štetne po zdravlje i razvoj djece na audiovizuelnim uslugama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:42