/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
22/02/2023 u 22:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavnici ruske Dume boraviće na teritoriji EU prvi put od početka rata u Ukrajini

Oni su već dobili ulaznu vizu za Austriju nasuprot evropskim sankcijama

U Beču će se 23. i 24. februara održati zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), koja će okupiti preko 300 poslanika iz 57 država članica ove organizacije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Događaj koji inače ne privlači veliku pažnju javnosti, će ovaj put biti u fokusu zbog činjenice što će okupljanju prisustvovati delegacija iz Rusije-njihovo prvo učešće na nekom međunarodnom forumu od početka rata u Ukrajini.

Njihovo putovanje van granica Rusije se poklapa takođe sa prvom godišnjicom agresije ove države na Ukrajinu, koja je počela 24. februara 2022. godine.

Na skupu bi trebalo da učestvuje oko 18 predstavnika ruske Dume, koji su inače pod sankcijama Evropske unije (EU) zbog podrške agresije na Ukrajinu.

Oni su već dobili ulaznu vizu za Austriju nasuprot evropskim sankcijama.

Poslanici iz dvadesetak država članica OEBS-a su već zatražili od domaćina, Austrije da odbije izdavanje viza za članove Dume, međutim austrijski zvaničnici su to odbili.

Austrijska vlada je rekla da mora da dozvoli ulazak delegaciji Moskve jer je Beč sklopio takozvani “sporazum o sjedištu” sa OEBS-om, međunarodni pakt za koji zvanični Beč tvrdi da ga mora poštovati.

Prema navodima zvaničnika iz Beča, vize koje su izdate za rusku delegaciju, važe samo za Austriju, a ne za cijelu teritoriju EU te će biti važeće samo za vrijeme trajanja sjednice parlamentarne skupštine.

Austrijski ministar inostranih poslova Aleksander Šalenberg je lokalnim medijima izjavio da njegova država, kao domaćin OEBS-a, je bila obavezana da dozvoli ulazak delegacijama svih zemalja učesnica.

Zbog učešća ruskih parlamentaraca bojkot događaja su već potvrdili Ukrajina i Litvanija a ne isključuje se da će i neke druge države slijediti isti primjer.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 09:23