/ - BBC NEWS/YOUTUBE/PRINTSCREEN
08/04/2023 u 21:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preko 70 kineskih aviona i devet brodova prešlo liniju Tajvanskog moreuza, Amerika prijeti slanjem kopnenih trupa

Amfibijski desantni brodovi ispalili su jutros više artiljerijskih projektila u oblasti zaliva Luojan, oko 50 kilometara sjeverozapadno od ostrva Macu, u blizini kineskog kopna

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 71 kineski avion i devet brodova prešlo danas popodne preko središnje linije Tajvanskog moreuza, nezvanične linije razgraničenja između Kine i Tajvana, u trenutku kada Peking izvodi vježbe oko ostrva koje smatra svojom teritorijom.

Kineski ratni brodovi otpočeli su danas trodnevne vojne vježbe u Tajvanskom moreuzu, koje Peking naziva upozorenjem snagama na Tajvanu koje se zalažu za nezavisnost, prenosi politika.rs.

SAD su spremne da razmotre slanje svoje vojske na Tajvan ako Kina izvrši invaziju, rekao je Majkl Mekol, predsjednik komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma.

- Ako Kina izvrši invaziju na Tajvan, ova opcija će biti na dnevnom redu, o njoj će raspravljati Kongres i američki narod, da li su spremni za to, da li je Tajvan vrijedan toga, rekao je Mekol u intervjuu za Foks njuz, prenosi pravda.rs.

Ako američki narod podrži upotrebu američkih snaga za odbranu ostrva, rekao je on, Kongres će slediti taj primer.

image
- BBC NEWS/YOUTUBE/PRINTSCREEN

Amfibijski desantni brodovi ispalili su jutros više artiljerijskih projektila u oblasti zaliva Luojan, oko 50 kilometara sjeverozapadno od ostrva Macu, u blizini kineskog kopna.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je ranije da su 42 kineska aviona i osam brodova jutros prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, javljaju agencije.

Ribarski čamci i ogromni teretni brodovi krstarili su u blizini, izbjegavajući područje vježbi. Ratni brod nije plovio prema ostrvu Macu, koje kontroliše Tajvan, a to područje se smatra prvom metom za Peking u slučaju vojne eskalacije, navodi britanska agencija.

Kineska istočna komanda, jedna od pet komandi Narodnooslobodilačke armije koja nadgleda Istočno kinesko more, uključujući Tajvanski moreuz, saopštila je da će vježbe biti sprovođene tri dana kao, kako je navela, „ozbiljno” upozorenje snagama koje žele nezavisnost Tajvana i kako bi se zaštitio kineski teritorijalni integritet.

Planirane su vojne vežbe sjeverno, južno i istočno od Tajvana nakon što se tajvanska predsjednica Cai Ing-ven sastala u četvrtak sa predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem u Kaliforniji, što je Peking osudio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 18:57