Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH, FRANCUSKA
26/07/2024 u 14:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Premijer Francuske o sabotaži brzih pruga: Biće ogromne posledice uoči OIimpijskih igara

Premijer Francuske Gabrijel Atal smatra da su sabotaže i podmetanje požara na ključne djelove francuske željezničke mreže brzih vozova imali "jasan cilj: da blokiraju" tu mrežu uoči večerašnjeg početka Olimpijskih igara u Parizu.

On je rekao da su saboteri strateški ciljali glavne rute sa sjevera, istoka i zapada ka Parizu.

Atal je novinarima rekao da će za putnike biti „ogromne posledice“ tih sabotaža i da su stotine hiljada ljudi zaglavlile na putu za Pariz.

Francuska mreža brzih vozova pogođena je danas nizom vandalizama uključujući podmetanje požara što je paralisalo željeznički saobraćaj ka Parizu i drugde u Francuskoj, prenosi N1.rs.

Vandali napali francusku mrežu brzih vozova uoči otvaranja OI

Požari su prijavljeni kod pruga brzih vozova u sketorima Atlatnik, Sjever i Istok, izazivajući poremećaje koji su pogodili stotine hiljada putnika.

Francuska nacionalna želenzica SNCF je saopštila da su ciljane raskrsnice pruga da bi uticaj napada bio višestruk. Generalni direktor kompanije Žan-Pjer Farandu;je rekao da je to bio „planiran, kalkulisan, koordinisan napad“ što ukazuje na želju da se „nanese velika šteta“.

Zvaničnici su napade osudili kao krivična dela i rekli da nema znakova da su direktno povezani s Igrama. Tužilaštvo u Parizu je otvorilo istragu ukazujući da bi počinioci mogli biti kažnjeni s 15 do 20 godina zatvora.

Francuske vlasti su sprečile nekoliko planova da se poremeti tok Olimpijskih igara, uključujući i hapšenje jednog Rusa pod sumnjom da je planirao upravo to.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 03:38