Kobra, zmija / - FOTO: UNSPLASH
05/04/2023 u 23:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prinudno slijetanje zbog kobre u avionu

Kada sam je ugledao, bio je to trenutak strahopoštovanja. Plašio sam se da zmija ne ode pozadi među putnike jer bi izazvala paniku, kazao je pilot

Pošto je pilot primijetio kako pilotskom kabinom puzi kobra i skriva se pod njegovim sjedištem, putnički južnoafrički avion prinudno je sletio na aerodrom u gradu Velkom.

Pilot Rudolf Erazmus nije primijetio kobru, dok se avion kojim je upravljao nije našao na više od tri kilometra visine. „Iskreno, nisam registrovao šta se zbiva. Samo sam osjetio nešto hladno kako mi puzi uz košulju po leđima. Pomislio sam da nije možda voda iz flaše koju nisam dobro zatvorio ali, kada sam se okrenuo i pogledao naniže, video sam kobru kako gmiže i nestaje ispod sjedišta“, rekao je Erazmus, prenosi RTS.

Kako prenosi BBC, ujed "kejp" kobre može da dovede do smrti za samo pola sata.

"Kada sam je ugledao, bio je to trenutak strahopoštovanja. Plašio sam se da zmija ne ode pozadi među putnike jer bi izazvala paniku. Zato sam ih obavjestio o tome da je kod mene u kabini zmija i da ću pokušati da sletim što je prije moguće. Zavladala je takva tišina među putnicima da je mogla da se čuje igla kako pada", dodao je pilot.

Rekao je da su piloti obučeni za mnoge nepredviđene situacije, ali da to ne uključuje susret sa zmijama otrovnicama u pilotskoj kabini.

Komesar za civilno vazduhoplovstvo Južne Afrike Popi Kos je naveo da je Erazmus pokazao "sjajnu vještinu zahvaljujući kojoj su spaseni životi". Ipak, Erazmus ističe da se ne osjeća posebnim zbog onoga što je učinio.

"To je malo pretjerano. I moji putnici su takođe ostali mirni", rekao je.

Erazmus je rekao da je zmija primijećena prije polijetanja i da je pokušao da je pronađe prije ukrcavanja, ali objasnio je da je nije vidio, zbog čega su on i putnici pretpostavili da je otpuzala.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:22