Hašim Tači / - FOTO: EPA
21/02/2024 u 14:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Produžen pritvor Tačiju i Veseljiju zbog rizika od ometanja suđenja

Vijeće je naglasilo da je utvrđeno da je Tači u sudskom pritvoru „posjetiocima prenio informacije dobijene tokom svjedočenja zaštićenih svjedoka“

Sud za zločine OVK u Hagu produžio je za još dva mjeseca pritvor bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. U odluci, objavljenoj na internet stranici suda, raspravno vijeće je ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična djela iz optužnice.

Nadalje, po sudijama, postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo.

Rizik od bjekstva optuženih, vijeće je odbacilo kao osnov za produženje pritvora.

Vijeće je naglasilo da je utvrđeno da je Tači u sudskom pritvoru „posjetiocima prenio informacije dobijene tokom svjedočenja zaštićenih svjedoka“.

- Štaviše, zabilježeno je da je Tači posjetiocu prenio uputstva za budućeg svjedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svjedočenja. Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz vijeća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja - piše u odluci, prenosi N1.

Što je tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, „nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja“ i da je, dok je bio šef obavještajne službe ŠIK, njeni agenti „bili umiješani u zastrašivanje svjedoka“.

I Veselji je, po mišljenju vijeća, iz pritvora „mogao odati povjerljive informacije“.

Vijeće je zaključilo i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo „počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući i svjedoke“.

Sudije su naglasile je da je rizik od puštanja Tačija i Veseljija naročito veliki zato što na Kosovu vlada „uporna klima zastrašivanja svjedoka i miješanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK, koju ne mogu samo suzbiti zaštitne mjere“ za svjedoke.

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na Kosovu.

Njima se sudi zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:42