/ ilustracija UNSPLASH
06/09/2023 u 19:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prvi afrički samit o klimi završio usvajanjem Deklaracije iz Nairobija

Ova deklaracija će biti temelj za zajedničko stajalište Afrike u svjetskom procesu o klimatskim promjenama do COP28-a i dalje, navode potpisnici tog teksta

Prvi afrički samit o klimi završio je u srijedu usvajanjem Deklaracije iz Nairobija koja ima za cilj konkretizaciju potencijala afričkog kontinenta za zeleni rast, rekao je kenijski predsjednik Villiam Ruto, piše RSE.

- Ova deklaracija će biti temelj za zajedničko stajalište Afrike u svjetskom procesu o klimatskim promjenama do COP28-a i dalje- navode potpisnici tog teksta.

Samit u Nairobiju početak je četiri mjeseca međunarodnih sastanaka o klimi koji će kulminirati UN-ovom konferencijom COP28 u Dubaiju krajem novembra gdje se očekuje žestoka borba oko prestanka korištenja fosilnih goriva.

U završnoj deklaraciji, afričke zemlje traže od međunarodne zajednice da pridonese povećanju kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Africi s 56 GW 2022. na najmanje 300 GW do 2030. u cilju borbe protiv energetske prekarnosti i jačanja svjetskog snabdijevanja čistom i isplativom energijom.

Predlaže se i da se uspostavi "nova arhitektura za finansiranje prilagođena potrebama Afrike uključujući obnovu i ublažavanje duga" koji jako opterećuje njihove ekonomije.

Pozivaju i svjetske čelnike da "podrže prijedlog poreza na ugalj, uključujući porez na ugalj za trgovinu fosilnim gorivima, pomorski transport i vazdrušni prevoz, što može isto tako biti povećano svjetskim porezom na finansijske transakcije."

Na trodnevnom skupu u Nairobiju obećana su ulaganja u iznosu od 23 milijardi američkih dolara u obnovljive izvore energije, rekao je predsjednik Ruto, od čega su Ujedinjeni Arapski Emirati obećali 4,5 milijardi dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 15:33